Dodik: Nikad nisam pozivao na odcjepljenje RS, to mi je podmetnuto

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je za ljubljanski list “Delo” da “nikada nije pozivao na odcjepljenje RS od BiH i da mu je to spretno podmetnuto”.

Dodik je još dodao da mu je namjera kazati kako oni što žele ostvariti “koncept dominacije Bošnjaka” nad drugim narodima zapravo krše daytonska načela. Na kraju su, prema tvrdnjama Dodika, svu krivicu “svali na njega” koji se zalaže za poštovanje uloge, statusa i ovlasti RS u skladu s Daytonskim sporazumom.

Predsjednik RS je istakao da manji bh. entitet ništa i nikoga ne ruši, već se jasno protivi institucijama koje su “osnovane bez ustavne i zakonske osnove” i samo troše zajednički novac, kao što je to Agencija za javne koncesije na nivou BiH.

Dodik je rekao i da visoki predstavnik nema više što tražiti u unutarnjim pitanjima BiH.

“Poštujemo daytonsku ulogu visokog predstavnika i njegov doprinos stabilnosti i miru, ali dalje očuvanje OHR-a samo dodatno potkopava ugled te institucije, jer ne možete s naklonošću gledati na nekog tko vam nameće zakone bez ikakve pravne osnove”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS tvrdi da ne izbjegava razgovor o formiranju vlasti na nivou BiH, ali da su problem bošnjačke političke elite, a prije svega Zlatko Lagumdžija, koga je optužio da “mijenja temeljne daytonske principe zastupljenosti konstitutivnih naroda i rotacije nositelja ključnih položaja”.
Prema Dodikovim riječima, Sarajevo želi “formalno zadovoljiti načelo ravnopravnosti konstitutivnih naroda tako da na ključne položaje postavlja Srbe i Hrvate koji su po volji Lagumdžiji”, a ne političke predstavnike kojima su Srbi, odnosno Hrvati većinskom podrškom na izborima dodijelili nesporni legitimitet.

Govoreći o uhićenju Ratka Mladića i zločinu u Srebrenici, Dodik je rekao da svatko treba odgovarati za svoju krivicu, ali i da “ostaje gorak utisak da zločini nad Srbima ni izdaleka nemaju jednaku pažnju i tretman kao zločini koje su Srbi počinili nad drugima”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*