Dodik: Nisam obaviješten da je SNSD isključen iz Socijalističke internacionale

Savez nezavisnih socijaldemokrata nije službeno obaviješten da je isključen iz Socijalističke internacionale, izjavio je danas predsjednik te stranke Milorad Dodik.

“Nisam obaviješten, niti ovog trenutka znam o čemu se radi”, rekao je Dodik i dodao da postoje različite spekulacije, ali da je SNSD o navodnom isključenju iz Socijalističe internacionalen već ranije rekao svoj stav i ostaje pri njemu.

Dodik ističe da je to “potpuno alogičan proces, koji je ranije pokrenuo SDPBiH”.

“Prije pet godina je SDPBiH pokrenuto to pitanje, nakon što smo mi ušli u Vijeće ministara BiH, a tamo se tada nalazila i SDA, za koji su tvrdili da je desna politička stranka i da je SNSD, kao članica Socijalističke internacionale, prekršila kodeks, jer smo ušli tada u savez s SDA, HDZ-om. Tražili su da se mi sankcioniramo”, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banja Luci.

Dok je u međuvremenu, kako kaže, trajala ta procedura, pokazalo se da je “upravo SDPBiH ušao s tim istim strankama u koaliciju i samim tim devalvirao svoj prethodni zahtjev”.

Socijalistička internacionala ima, kaže Dodik, svoje mehanizme i zato sve procedure dugo traju. Dodao je da SNSD ostaje na poziciji demokratskih ideja, te izgradnji društva socijalne pravde i prava.

Potvrdio je kako zna da se ovih dana održava Kongres Socijalističke internacionale u Cape Townu, u Južnoj Africi, a ako se donese konačna odluka o isključenju SNSD-a iz ove svjetske asocijacije, dat će onda i svoj stav. [Fena]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*