Dodik: Ništa od Vijeća ministara, ako drugi budu određivali tko su dobri Hrvati i Srbi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će se odazvati pozivu predsjednika SDA Sulejmana Tihića na sastanak čelnika političkih stranaka 28. prosinca u Sarajevu, ali da se moraju poštovati ustavne norme da se na bazi pariteta osigura struktura Vijeća ministara BH.

Prema njegovim riječima, ako su i drugi autentični predstavnici srpskog i hrvatskog naroda spremni odlučiti o ljudima koji će predstavljati narode u Vijeću ministara, može se napraviti pomak. “Ako se nastavi sa željom da se drugima određuje tko su dobri Hrvati ili tko su dobri Srbi u Vijeću ministara, od tog posla nema ništa”, rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

Dodao je da načelo proprocionalnosti ne može pomoći i da Republika Srpska u tome vidi želju da se drugi preglasaju i da se uvede nova praksa proporcionalne zastupljenosti koja nije u skladu s Ustavom.

“Ne znam ima li pomaka, ali ja ću principijelno biti na svakom sastanku, jer dolaze ljudi koji mogu doprinijeti rješenju”, poručio je Dodik.

Dodik je istaknuo da su navedeni okviri fer i principijelni, te da omogućavau da nitko ne bude gubitnik, ali i da se afirmira suština BiH da konstitutivni narodi budu izborna baza svojih predstavnika u Sarajevu.

2 Comments

  1. Nemojte, molim Vas,gosp. Dodik Vi više braniti interese hrvatskog naroda u BiH, bar ne dok držite pod “okupacijom” stoljetne hrvatske prostore u Bosanskoj Posavini. A činite nam isto što i Bošnjaci, još ste i bahatiji i gori od njih: oni nam u institucije Federacije instaliraju bar sebi podobne Hrvate, dok vi, umjesto Hrvata na njihove pozicije birate one koji sa hrvatstvom nemaju nikakve veze (za razliku od Emila Vlajkija, Željko Komšić je bar Hrvat). I sebi podobne, dakako… Po čemu su Vam Emil Vlajki i Davor Čordaš “legitimni” predstavnici hrvatskog naroda? Je li možda Čordaš, koji je u Vladi RS-a zadužen za opstrukciju povratka Hrvata u Bosansku Posavinu, imenovan temeljem volje hrvatskog naroda, odnosno izbornih rezultata? Pokušavate od nas praviti budale. Nažalost, od nekih, kao primjerice od Dragana Čovića, kojemu se ni pete više ne vide iz vaše guzice, to i uspjevate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*