Dodik odbio Füleovu ponudu za pomoć u strukturnim promjenama Daytona

milorad-dodikPredsjednik Republike Srpske i vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik odbacio je u nedjelju mogućnost strukturalnih promjena Daytonskog sporazuma uz potporu EU-a koje je nedavno iznio povjerenik za proširenje Europske komisije Štefan Füle kada je kritizirao vlasti te zemlje i zatražio provođenja važnih reformi.

“Füle nije zadužen za to i ja se ne slažem s tim. Republika Srpska neće ući u globalne ustavne promjene na bazi te odluke ili bilo čega drugog”, rekao je je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Dodao je da bi se o svim promjenama u BiH trebali dogovoriti domaći političari. U govoru u Vijeću Europe povjerenik za proširenje a je istaknuo da će EU pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju “strukturnih nedostataka” Daytonskog mirovnog sporazuma kada Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu.

Prethodno je pozvao vlasti na provedbu presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu kojim bi se trebale izjednačiti prava predstavnika manjina za biranje svojih predstavnika u vlasti.

Predsjednik RS-a i SNSD-a je dodao da presudu suda treba provesti uvažavajući prijedloge kojima je predlažu asimetrična rješenja u Republici Srpskoj i Federaciji BiH oko načina biranja članova Predsjedništva BiH i gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*