Dodik opet Republiku Srpsku nazvao državom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Beogradu, na obilježavanju 70. godišnjice od bitke na Kozari, da “Srbi svoj nacionalni interes treba da afirmiraju kroz dvije srpske države – Srbiju i Republiku Srpsku”.

“Jasno želimo kazati da neskriveno možemo afirmirati nacionalni interes u naše dvije države – Srbiji i Republici Srpskoj. Želimo afirmirati te interese na isti način kako to nesmetano afirmiraju i pripadnici drugih naroda – Bošnjaci, Hrvati i drugi”, rekao je Dodik na svečanoj akademiji u beogradskom Narodnom pozorištu, koju je otvorio prigodnom besjedom.

Dodik je istakao da je Srbija i njena nacionalna stabilnost od ključnog interesa za RS, zbog čega joj je poželio da ojača do te mjere da u njoj RS vidi svoje jamstvo za budućnost.

Ukazao je na “veliki doprinos srpskog naroda u borbi protiv fašizma, nacizma i ustaštva u Drugom svjetskom ratu, o čemu svjedoči i bitka na Kozari, zbog čega je ovaj narod najviše među svim drugim narodima na ovim prostorima stradao u ovom ratu”.

“Borili smo se i za one koji su nam nakon samo nekoliko decenija okrenuli leđa i činili zločine nad nama”, rekao je Dodik i dodao da je srpska zabluda sa jugoslavenstvom trajala predugo, a otrežnjenje je moralo doći ranije.

Naglasio je da “Srbi u BiH 1992. ipak nisu bili toliko naivni, pa nisu dozvolili da ostanu zarobljeni u državi koja je nastala secesijom, koju nisu podržavali i koja im nije jamčila pojedinačna i kolektivna prava”.

“Ako nije mogla da preživi velika Jugoslavija kako je onda bio moguć život u BiH, za koju su mnogi govorili da je mala Jugoslavija. Zato je u BiH rat bio tako krvav i praćen zločinima”, rekao je Dodik i dodao da je kao odgovor na to stvorena Republika Srpska kako bi se “srpski narod zaštitio od genocida kakav je doživio u Drugom svjetskom ratu”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*