Dodik otputovao u Haag, sutra će dati iskaz kao svjedok obrane Radovana Karadžića

milorad-dodik-181Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sutra će u Haagu svjedočiti na strani obrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Dodik je nakon sastanaka s najvišim dužnosnicima Republike Srbije o Kosovu, iz Beograda otputovao u Haag. Danas će u ICTY-u imati sastanke s Karadžićevom obranom.

Prije odlaska u Haag Dodik je izjavio da će svjedočiti da, kao nekadašnji zastupnik tijekom rata, nije bio prisutan u uvjetima kada je Karadžić ili netko drugi naređivao bilo kakvo ubojstvo ili davao neke slične odluke.

Na svjedočenju će, najavio je Dodik kazati da se kao zastupnik više puta sreo s Karadžićem tijekom rata, ali da nije svjedok nikakvih zločina, niti naređenja o ubijanjima.

“Karadžić preda mnom i pred ljudima s kojima sam bio to nikada nije činio i želim da o tome svjedočim”, kazao je Dodik i dodao da je Karadžić čovjek “koji je sebe i svoj komoditet i komoditet svoje obitelji založio za interese srpskog naroda i stvaranje RS-a, a da je to nesumnjivo više od onoga što bi mu se moglo pripisati kao odgovornost“.

Dodik kaže da u “političkom smislu izražava zahvalnost Karadžiću za napor koji je učinio da se RS formira i održi”.

U Haškom tribunalu na svjedočenju u postupku bivšem predsjedniku RS-a, sadašnji predsjednik tog bh. entiteta želi da kaže i da je BiH “načinila nepravnu secesiju od Jugoslavije i da je to bio razlog zašto su se u BiH organizirali politički pokreti”.

Dodik će kaže u sudnici ICTY-a govoriti “da Alija Izetbegović nije bio vlast u BiH, a da ga je svijet prihvaćao kao službenog predstavnika BiH, te da je sve posljedica nasilne secesije BiH od Jugoslavije i ranog međunarodnog priznanja BiH“.

Na suđenju Karadžiću, koji se sam zastupa u Haškom sudu, od početka dokaznog postupka obrane, sredinom listopada prošle godine, saslušano je 105 svjedoka.

Optužnica tereti Karadžića za genocid u Srebrenici, za progone nesrpskog stanovništva s velikih područja BiH, za teror nad civilima u Sarajevu snajperskim djelovanjem i granatiranjem i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*