Dodik: “Pa i nije Srebrenica bila genocid. Ja to stalno govorim”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poduproje stav novoizabranog srbijnaskog predsjednika Tomislava nikolića da u Srebrenici nije bilo genocida.

“Pa i nije Srebrenica bila genocid. Ja to stalno govorim. Naravno da je netko u Haagu rekao da je tamo bio genocid ograničenih razmjera i da su ga izvršili pojedinci. Ti pojedinci su odgovarali. Zašto bi ovdje čitav jedan narod bio maltretiran tom pričom”, izjavio je Dodik u intervjuu agenciji Tanjug.

Dodik je istaknuo da RS nije iskoristila priliku proglasiti neovisnost kada je Kosovo to učilo. “Mi smo tada imali priliku kazati – ako mogu oni, možemo i mi u RS-u. Mi ovdje imamo takvu strukturu koja za 15 minuta sve može završiti. Obučeni smo za to, a i opredijeljeni za to. I mi to nismo uradili. Znate zašto? Zato što je Srbija u svojoj službenoj politici pozvala na politiku teritorijalnog kontinuiteta”, objašnjava Dodik i ističe da BiH zbog principijelnog stava RS ni do danas nije priznala Kosovo.

Naglasio je kako svi koji osporavaju RS trebaju da znaju da “smo mi ovdje napravili ne državu – državetinu”, koja je odlučujući faktor u BiH.

“To ne vole u Sarajevu, ne voli međunarodna zajednica što smo mi faktor, ali mi smo faktor. Bez nas ne mogu da maknu”, rekao je Dodik.

Na pitanje o odnosima sa Sarajevom on navodi da RS Sarajevo doživljava kao “neku vrstu sve daljeg inozemstva”, ali da postoji Daytonski sporazum i da Banja Luka poštuje ono što u njemu piše a “ne poštujemo ono što su nam oteli i nametnuli”.

Kao jednu od svojih zasluga istakao je i legaliziranje institucije referenduma uz napomenu da za njega “uvijek postoji tajming”. “Danas imamo zakon o referendumu. Hoćemo li održati referendum o statusu? Ja sam uvjeren da hoćemo, ali to se radi samo jednom u životu naroda, u trenutku kada je taj potez primjeren”, zaključio je Dodik.

Predsjednik RS-a je ponovio ocjenu da se u novoj Vladi Srbije ne trebaju naći oni koji će ugroziti zajedničke projekte Beograda i Banje Luke i da bi kandidat za premijera iz DS-a Boris Tadić izgubio politički značaj ako bi u nju uključio liberale.

“Zar Borisu treba da gubi svoj politički značaj time što će uključiti liberale? U Srbiji živi skoro dva milijuna ljudi koji direktno vuku svoje porijeklo odavde. Mislite li da će oni tako lako to shvatiti i prihvatiti”, zapitao je predsjednik RS-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*