Dodik podržao miting podrške Ratku Mldiću

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik priopćio je da podržava pravo boraca i građana RS-a da izraze svoj stav povodom uhićenja generala Ratka Mladića i izrazio uvjerenje da će sva okupljanja proteći mirno i dostojanstveno, bez najmanjeg incidenta.

U Dodikovoj pisanoj izjavi stoji da je Vojska RS-a predstavljala “izraz volje srpskog naroda u BiH za opstankom i obranom svojih ognjišta i prava”.

Kao predsjednik Republike Srpske će, tvrdi, uvijek i na svakom mjestu “čuvati ugled i dostojanstvo Vojske RS-a, kao časne vojne formacije od najvećeg značaja za očuvanje srpskog naroda u BiH za vrijeme obrambeno-otadžbinskog rata”.

Podsjeća na, kako se navodi, poznati i dosljedan stav da svako ko je odgovoran za ratne zločine mora pred sudom da odgovara i na taj način dokaže svoju osobnu nevinost ili krivicu, i odlučno “odbacuje svaki pokušaj nametanja kolektivne krivice”.

Dodik je naveo da bi, “umjesto što u Sarajevu likuju zbog uhićenja Ratka Mladića”, bilo “mnogo primjerenije da daju odgovor na brojna zvjerstva nad Srbima za koja niko nije odgovarao, a čije protagoniste bošnjački političari tretiraju kao najzaslužnije građane”.

Najavljuje i da će RS, u skladu sa zaključkom Narodne skupštine RS-a, formirati fond za pružanje pravne pomoći osobama koje su optužene u Haaškom sudu, a od Vlade RS-a traži da hitno obavi neophodne procedure da bi taj fond bio formiran.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*