Dodik podržava podizanje spomenika Papi, SDS protiv

Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske, nema ništa protiv da se papi Ivanu Pavlu II. podigne spomenik u Banjoj Luci. “Ako to netko želi, ne vidim razloga zašto ne bi i izgradio spomenik Papi na Petrićevcu, gdje je boravio. Nemam ništa protiv”, rekao je Dodik u izjavi za bijeljinsku BN televiziju.

Nakon poruka iz Sarajeva da će spomenik Papi biti srušen, ako bude podignut u ovome gradu, Milorad Dodik, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i banjalučki biskup Franjo Komarica dogovorili su se da spomenik Papi bude izgrađen u Banjoj Luci, rečeno je u HDZ-u BiH.

Potpredsjednik te stranke Marinko Čavara, koji je prisustovao sastanku koji je održan u utorak u Banja Luci, a organiziran povodom obilježavanja sedam godina od Papina posjeta ovom gradu i Petrićevcu, izjavio je za “Dnevni list” da bi, prema sadašnjoj ideji, spomenik trebao biti izgrađen na Petrićevcu, gdje je Ivan Pavao služio svetu misu.

“Biskup Komarica prihvatio je ovu inicijativu Čovića i podršku Dodika s oduševljenjem. Odmah su objavili da će se krenuti s izradom idejnog rješenja i osnivanjem organizacijskog odbora u kome će biti tri osobe”, naveo je Čavara.

No, ni u Banjoj Luci ne postoji nepodijeljena potpora podizanju spomenika papi Ivanu Pavlu II. – Srpska demokratska stranka najavila je danas da će pozvati građane Banje Luke “na plebiscitarno izjašnjavanje ako premijer RS-a Milorad Dodik ili bilo tko drugi iz vlasti RS-a na bilo koji način podrži ili da dozvolu za gradnju spomenika papi Ivanu Pavlu II. u Banjoj Luci”.

Član Glavnog odbora SDS-a Đorđe Umićević zamjera premijeru RS-a Miloradu Dodiku što je “olako” podržao ideju da se spomenik papi Ivanu Pavlu II podigne u Banjoj Luci. Umićević je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci Dodika optužio za “samovolju i drsko ponašanje” i upitao da li je “to cijena nekih dogovora i koalicija Dodikove stranke s HDZ-om u BiH”, kao i “podilaženje hrvatskom predsjedniku”.

“Ako multietničko Sarajevo, kako ga neki predstavljaju, ne želi Papin spomenik, zašto to treba Banjoj Luci”, rekao je Umićević, iznoseći zamjerke zbog nekih postupaka pape Ivana Pavla II “koji nisu išli za dobro srpskom narodu”, između ostalog i to da je “prilikom posjeta SAD-u 1993. godine poručio tadašnjem američkom predsjedniku Bilu Clintonu da bi trebalo bombardirati Srbe”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*