Dodik: Svi dogovori ‘šestorke’ su suspendirani dok Lagumdžija ne podnese ostavku

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik pozvao je danas ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju da podnese ostavku, ističući da će, ako Lagumdžija ne podnese ostavku, u neko dogledno vrijeme klubovi stranaka iz RS-a u državnom paralmentu pokrenuti pitanje njegove smjene.

Dodik je Lagumdžiju optužio da je instrukcijom predstavniku Stalne misije BiH pri UN-u da u Općoj skupštini UN podrži rezoluciju o Siriji prekršio Ustav, zakon te, kako je naveo, politički dogovor “šestorke”, koji, kako je rekao, više ne važi sve dok se ne riješi ovaj zahtjev za ostavku ili smjenu šefa bh. diplomacije.

“Svi dogovori ‘šestorke’ su suspendirani i ne važe, a moći će se odmrznuti ili staviti u funkciji tek onda kada se ova situacija oko Lagumdžijinog nezakonitog i neustavnog ponašanja razriješi”, rekao je Dodik i naglasio kako to podrazumijeva i da ne važe raniji dogovori o imovini, rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, koje predstavnici RS-a neće podržati, dok se ne razriješi ovo pitanje.

Dodik tvrdi da je Lagumdžija “kršeći Ustav počinio krivično djelo, te prekršio politički dogovor u BiH, čime je državu dodatno gurnuo u dodatne probleme, kao što je to činio svih ovih godina, ne želeći da prihvati realan odnos snaga u BiH”.

Ističući da je o ovome razgovarao i s liderom SDS-a Mladenom Bosićem te članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Dodik je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da su se dogovorili da pokrenu pitanje odgovornosti Lagumdžije u svim institucijama u BiH, jer je šef bh. diplomacije “zloupotrebio položaj, jer u Ustavu jasno stoji da Predsjedništvo BiH provodi vanjsku politiku, a ti stavovi se usuglašavaju”.

Naglasio je da u ovom slučaju nije primarno pitanje Rezolucija u Siriji, “već kršenje Ustava BiH te utjecaj toga na unutarnje odnose u BiH”.

Dodik je optužio Lagumdžiju i da je “svojim igrarijama” doveo u zabludu međunarodnu zajednicu. Dodao je i da se “razamtraju i opcije moguće krivične odgvoronosti Lagumdžije”, te nije potvrdio da će biti te prijave danas, ali će “naći osnova i za pokretanje tog pitanja zbog kršenja Ustava”.

“Nismo spremni preko ovog prijeći. BiH će očigledno ući u dodatnu krizu institucija”, kaže Dodik, optužujući Lagumdžiju da je za to odgovoran.

Vidljivo je, dodao je, i da bošnjački član Predsjendištva BiH Bakir Izetbegović također svojim stavovima “krši Ustav, zakon i poslovnik o radu, jer se vanjska politika mora usuglašavati konsenzusom i on ne može dostaviti instrukcije bilo kome, ako nema tog stava”.

Dodik međutim dodaje da se još uvijek ne zna je li Izetbegović dao instrukcije Lagumdžiji kako će predstavnik BiH glasati po pitanju rezolucije o Siriji.

“RS ne može prijeći preko njenog isključivanja iz ustavnog sustava. Uporno nas napadaju da hoćemo da idemo iz BiH, a ovo je način kako nas tjeraju… Ovo je primjer kojim Lagumdžija potvrđuje da mi nismo dio BiH, jer se ne uvažava stav entiteta. To se više neće događati. Ovdje stajemo dok ovo pitanje ne riješimo ostavkom ili smjenom Lagumdžije. Do tada, bit će posljedica za sve o čemu Lagumdžija nije ni razmišljao. Ne postoje više ni sastanci lidera ‘šestorke’, jer je sporazum o tome ugrožen”, zaključio je Dodik.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, za razliku od Dodika, ne traži Lagumdžijinu ostavku i ne vjeruje da postoji tehnička mogućnost da dođe do njegove smjene. Također je ustvrdio da nije s Dodikom razgovarao, iako je Dodik samo pola sata ranije ustvrdio da je u razgovoru sa Bosićem dogovoreno da se traži Lagumdžijina ostavka.

1 Comment

  1. Da se nezaboravi. Medunarodni hipokrati uzivaju u mukama nemocni. Silom stvarati drzavu koju vecina ne zeli.Bivsa drzava stvorena je na krvi nevini sa krvavom diktaturom odrzavana.Bosna i Hercegovina je slicna bivsoj drzavi. Komu odgovara takva drzava. Sve silom sastavljene drzave silom ce se raspasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*