Dodik prosvjeduje zbog obilježavanja obljetnice opsade Sarajeva

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je prosvjed ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji zbog toga što će u petak navečer organizirati prijem za diplomatski zbor i sve goste iz inozemstva koji su doputovali u Sarajevo povodom obilježavanja dvadesete obljetnice početka opsade toga grada.

Dodik takav Lagumdžijin potez smatra »apsolutno neprihvatljivim«, a najveći mu je problem što Lagumdžija svoju namjeru nije usuglasio »sa svim stranama u BiH«.

»Ovim postupkom ponovno ste potvrdili moja stalna upozorenja u kojima navodim da predstavnici bošnjačkog naroda ovakvom jednostranom politikom ne žele graditi zajedničku BiH«, naveo je Dodik u pismu Lagumdžiji.

Prosvjedovala je i glavna oporbena stranka u BiH, Srpska demokratska stranka (SDS) koja sjećanje na žrtve opsade glavnog grada BiH naziva »ratno-propagandnim performansom«. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić u priopćenju je Lagumdžiju optužio da organiziranjem spomenutog primanja pokušava voditi isključivo bošnjačku politiku.

»Današnja zbivanja u Sarajevu neodoljivo podsjećaju na događaje koje je režirao muslimanski ratno-propagandni stroj za vrijeme nesretnog ratnog sukoba, potičući mržnju i praveći od muslimanskog naroda jedine žrtve, a od Srba agresore i ubojice. Čak su i protagonisti ove akcije isti, od Christiane Ammanpour do Paddyja Ashdowna« napisao je Bosić, aludirajući na tekstove koje su poznata američka novinarka i britanski političar objavili na internetu podsjećajući pri tom na ratna stradanja Sarajeva.

Bosnić je zatražio i da srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović odmah reagira na Lagumdžijin postupak.

Ključni elektronički i pisani mediji u RS u petak su ili ignorirali obilježavanje početka opsade Sarajeva ili su 6. travnja opisali kao »dan kada je počeo progon Srba iz Sarajeva i najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata« kako je to učinila entitetska radio-televizija (RTRS) na svojoj internetskoj stranici, prenosi Hina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*