Dodik: RS neće i ne može povući odluku o referendumu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Narodna skupština RS ne može i neće povući odluku o održavanju referenduma o radu Suda i Tužiteljstva BiH.

Dodik je rekao da su visoki predstavnik Valentin Inzko i američki veleposlanik u BiH Patrick Moon na današnjim sastancima u Banjoj Luci tražili mogućnost da Narodna skupština povuče odluku o referendumu, i istakao da to parlament Srpske ne može i neće učiniti, jer je raspisivanje referenduma njegovo legitimno pravo zansovano na Ustavu i zakonu.

Dodik kaže da se potreba za referendumom zasniva na četiri stvari koje se prvenstveno odnose na neujednačenu praksu Suda i Tužiteljstava BiH, kada je riječ o zločinu nad Srbima u proteklom ratu.

“Reakcije na to mora biti usvajanje plana u kome bi se utvrdili događaji, kao što su Dobrovoljačka, Tuzlanska kolona, Kupres, Peti korpus Atifa Dudakovića i da se da rok od šest, devet ili 12 mjeseci za odgovor da li je na tim mjestima bilo zločina”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci nakon sastanka sa visokim predstavnikom u BiH.

Prema njegovim riječima, druga sporna stvar u radu pravosuđa BiH je mogućnost da izuzimaju predmete iz suda i tužiteljstava u Banjoj Luci i Mostaru.

Dodik je istakao da je neophodno riješiti i retroaktivnu primjenu zakona i žalbenu nadležnost Suda BiH, gdje je predsjednik suda određivao sudska vijeća koja su presuđivala.

“Do sada nismo imali reakcije na dijalog. Drago mi je što sada vidim da postoje određene naznake da bi se taj dijalog mogao obaviti”, istakao je Dodik. Napomenuvši da je održavanje referenduma neupitno, Dodik je pojasnio da je današnji sastanak ostao na bazi razmjene stavova koji su poznati od ranije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*