Dodik: RS se ima pravo integrirati sa Srbijom, Inzko “veoma zabrinut”

Izjava Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (RS), da Bosna i Hercegovina nikada neće biti država i da je BiH zapravo »labava državna zajednica« koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda, izazvala je odgovor visokog predstavnika međunarodne zajednice Valentina Inzka.

Dodik je, uza spomenutu izjavu koju je dao potkraj prošlog tjedna i u srijedu govoreći na ceremoniji kojom je u Bosanskoj Dubici obilježen Dan antifašističke borbe, dodatno podgrijao strasti kazavši kako su »oni koji danas vode RS uvjereni da on ima pravo na što širu nacionalnu integraciju, pa i na državnu s Republikom Srbijom«.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina zapravo je »klinički mrtva« i ni »kisik iz svih pričuva međunarodne zajednice ne može joj osigurati preživljavanje«.

Čini se da je novo zaoštravanje Dodikove retorike, posebno osporavanje državnosti BiH, motivirano iznimno teškom gospodarskom situacijom u RS-u gdje vlada ne može pokriti proračunske rupe i kao očajničku mjeru mogla bi predložiti smanjivanje plaća proračunskim korisnicima do 20 posto, uz upitnu stabilnost mirovinskog sustava. Podizanje nacionalnih tenzija često je uspješna metoda za skretanje pozornosti javnosti s ekonomskih problema i teškog života pa ju, čini se, ponovno koristi i najmoćniji političar u Republici Srpskoj.

Dayton riješio dilemu odakle potječe suverenitet BiH!?

Ipak, visoki predstavnik Inzko izrazio je »veliku zabrinutost« zbog izjava za javnost, uključujući izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kojima se negira državnost Bosne i Hercegovine, zemlje koja se karakterizira kao državna zajednica, te se tvrdi da BiH svoj suverenitet izvodi isključivo iz entiteta. S obzirom na to da su slične, netočne karakterizacije ustavnog statusa Bosne i Hercegovine postale prečeste, visoki predstavnik želi podsjetiti na tekst Daytonskog mirovnog sporazuma. U ustavu Bosne i Hercegovine nedvosmisleno se navodi da Republika Bosna i Hercegovina, čije je službeno ime od sada »Bosna i Hercegovina«, nastavlja svoje pravno postojanje prema međunarodnom pravu kao država, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

»U ustavu je također utvrđeno da je ‘Bosna i Hercegovina demokratska država’ i da ‘se sastoji od dva entiteta’. Drugim riječima, entiteti su pravno uspostavljeni ustavom Bosne i Hercegovine, dok je Bosna i Hercegovina nastavila svoje postojanje prema međunarodnom pravu kao država, s modificiranom unutrašnjom strukturom«, naveo je Inzko te podsjetio i na stav ustavnog suda Bosne i Hercegovine u predmetu o konstitutivnosti naroda gdje je sud ocijenio da su entiteti podređeni suverenitetu Bosne i Hercegovine, te da ustav BiH ne priznaje Republiku Srpsku i Federaciju Bosne i Hercegovine kao »države«, nego ih umjesto toga naziva »entitetima«.

»Bosna i Hercegovina suverena je država. Mirovni sporazum ne može biti jasniji po ovom pitanju i visoki predstavnik odbacuje bilo kakve suprotne tvrdnje. On svesrdno poziva sve strane da se suzdrže od davanja neistinitih i potencijalno destabilizirajućih izjava o ustavnom uređenju, utvrđenom Daytonskim mirovnim sporazumom«, zaključeno je u priopćenju iz Inzkova ureda..

`Žele raspad BiH po modelu SFRJ`

Od političkih stranaka u Sarajevu najoštrije je na Dodikove izjave reagirala Stranka za BiH u čijem je priopćenju navedeno kako učestalo netočno prikazivanje ustavno-pravnog karaktera Bosne i Hercegovine kao državne zajednice ima za namjeru navikavanje domaće i međunarodne političke javnosti na krivo iščitavanje daytonskog ustavno-pravnog karaktera BiH.

»U konačnici je na djelu pokušaj ustavnog pozicioniranja države Bosne i Hercegovine u mogućnost njena dokidanja i disolucije prema modelu razdruživanja posljednje državne zajednice nastale disolucijom SFRJ, Srbije i Crne Gore. Ovo je posljednji u nizu otvorenih udara na Daytonski sporazum i predstavlja provokaciju svima onima koji državu Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom«, stoji u priopćenju Stranke za BiH.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*