Dodik se ispričao za zločine koje su počinili Srbi

Novi predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, u današnjem se inauguralnom govoru, nakon polaganja prisege, ispričao za ratne zločine počinjene nad nesrbima.

“Oni koji su, krijući se iza naroda, i njegove pravedne borbe za opstanak na svojim imanjima, počinili zločine nad nesrpskim stanovništvom ne mogu, ne smiju, i neće uživati našu zaštitu, već trebaju odgovarati za nedjela koja su počinili.

Međutim, nitko od nas, nema pravo šutjeti pred selektivnom pravdom koja se provodi pred pravosudnim tijelima, kako u BiH, tako i u inozemstvu.

Želim da i u ovom danu, s ovog mjesta poručim, da kao predsjednik Republike Srpske nikada neću prestati insistirati na tome da pravda stigne i zločince koji su počinili zločine nad srpskim narodom. Petnaest godina koje su prošle od završetka rata nisu me uvjerile da postoji dobra volja na svim stranama da pravda bude pravda za sve. Ratni zločinci iz drugih naroda slobodno i nesmetano se kreću po BiH. To mora prestati. Istina o građanskom ratu u BiH, ne po mjeri politike ili nacije, bit će jedan od važnih zadataka u mom budućem radu. Ovom zadatku se mora dati nepristran i stručan pristup, dodao je Dodik.

Za pomirenje potrebna pravda, za pravdu je potrebna istina. A ne postoje tri istine. Postoji jedna. Da bismo do nje došli moramo je istrgnuti iz čeljusti politike i ostaviti je objektivnom sudu vremena. Put pomirenja vodi i kroz razumijevanje patnje i stradanja drugih. RS se ranije ispričala za nevino stradale. Ja i ovoga puta, a to sam činio i ranije, izražavam najiskrenije žaljenje zbog svake nevino stradale žrtve, posebno onih žrtava koje su stradale od ruku pojedinaca iz naroda kome i sam pripadam. Svaka žrtva zaslužuje poštovanje. I svaki zločin osudu”, rekao je Dodik.

Dodik je osmi predsjednik RS-a i na proteklim općim izborima dobio je najveći broj glasova kao kandidat SNSD-a.

Bez Hrvata u novom vodstvu Narodne skupštine RS

Uz Dodika, i potpredsjednici RS-a Enes Suljkanović i Emil Vlajki danas su na sjednici Narodne skupštine RS-a položili svečanu zakletvu čime preuzimaju te funkcije u naredne četiri godine.

Enes Suljkanović iz SDPBiH osvojio je najveći broj glasova kao entitetski potpredsjednik iz reda Bošnjaka, a Emil Vlajki će u naredne četiri godine biti potpredsjednik RS-a iz reda Hrvata.

Igor Radojičić, koji se izjašnjava kao Crnogorac, ponovo je izabran za predsjednika Narodne skupštine RS-a u narednom četverogodišnjem mandatu.

Snježana Božić iz reda Srba i Ramiz Salkić iz reda Bošnjaka izabrani su za potpredsjednike Narodne skupštine RS-a u novom sazivu.

U novom rukovodstvu Narodne skupštine RS-a prvi put od usvajanja ustavnih promjena o konstitutivnosti svih naroda na teritoriji cijele BiH, neće biti predstavnika hrvatskog naroda.

Snježanu Božić je za potpredsjednicu predložio Klub poslanika SDS-a, kako je obrazložio šef tog kluba Vukota Govedarica, polazeći od činjenice da je SDS osvojio drugi izborni rezultat, i ima 18 poslanika

Njenim izborom prvi put je jedna opoziciona stranka, a bar se tako izjašnjavaju, dobila potpredsjedničko mjesto u Narodnoj skupštini RS-a.

Dva potpredsjednička mjesta ranije su pripadala kandidatima iz reda Bošnjaka i Hrvata, dok će sada na mjestu potpredsjednika sjediti kandidat SDS-a, što su dogovorili SNSD i SDS na osnovu platforme o zajedničkom djelovanju na nivou BiH.

Ramiza Salkića, poslanika SDA, za potpredsjednika iz reda Bošnjaka je predložio Klub poslanika SDP-SDA u Narodnoj skupštini RS-a.

Prethodno su verificirani mandati novoizabranih poslanika, koji su i položili zakletvu.

U svom obraćanju, Radojičić je najavio i suradnju s Parlamentom Federacije BiH, Parlamentarnom skupštinom BiH te parlamentima drugih zemalja.

Naglasio je i da će Narodna skupština RS-a raditi u interesu svih građana RS-a.

RS pripada svim stanovnicima

Novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas nakon polaganja svečane zakletve da Republika Srpska pripada svim njenim stanovnicima, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost te da će se on zalagati za njen prosperitet i očuvanje, da nije moguća unitarna BiH.

Ističući da je RS suština njegovog političkog i životnog angažmana, on je u obraćanju poslanicima Narodne skupštine na prvoj konstituirajućoj sjednici, naglasio da će biti predsjednik svim građanima, bez obzira na to kojoj naciji ili vjeri pripadaju i bez obzira jesu li glasali za njega.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*