Dodik Sorensenu: Nemoj nam dirati Daytonski sporazum

Novi šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen ne može ukinuti Daytonski mirovni sporazum, baš kao i nijedan drugi ambasador u BiH, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Po Dodikovim riječima, Sorensenova izjava da je Daytonski sporazum stvar prošlosti – potpuno je neodgovorna.

“Daytonski sporazum je na sceni. Daytonski ustav je na snazi. Dobrodošao evropski ambasadore, razgovarat ćemo o svemu, nikakav problem nije, ali nam nemoj dirati Daytonski sporazum, onda ćemo imati problema”, rekao je Dodik.

Sorensen je izjavio da su u BiH neophodne određene promjene i da će on raditi sa pogledom u budućnost, a ne u prošlost. “Dayton je stvar prošlosti. On je bio neophodan i bio je sporazum onih okolnosti. Ali, neke stvari su se promijenile, proteklo je vrijeme, čak i ljudi su se promijenili. Zato su neke promjene neophodne”, rekao je Sorensen juče na zatvorenom sastanku Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta.

Dodik je govorio i o formiranju vlasti na razini BiH, ponavljajući pri tome odranije poznati stavov SNSD-a da Srbima pripadaju četiri ministarska mjesta u novom Vijeću ministara, među kojima i resor vanjskih poslova. Što se tiče ministarskih mjesta koja, po njemu moraju pripasti Hrvatima, također je ponovio od ranije poznati stav da Hrvatima treba pripasti mjesto predsjedavajućeg, ali tu vidi “autentične hrvatske političke predstavnike, a to su dva HDZ-a”.

“Oni će odrediti tko je predsjedavajući Vijeća ministara i koja dva ministarska mjesta će popuniti Hrvati”,rekao je Dodik.

Po njegovim riječima, Bošnjacima trebaju pripasti tri ministarstva u novom sazivu Vijeća ministara BiH, u kojem vanjske poslove ne može dobiti Zlatko Lagumdžija, jer će “to biti nastavak djelovanja na isti način kao što je radio Sven Alkalaj”.

Dodik je istaknuo da će te stavove zastupati i na predstojećem stranačkom sastanku u Mostaru.

2 Comments

  1. ŠTA NAPRIČA O DEJTONU KOJI KRŠIŠ OD POČETKA, RUŠIŠ BOSNU I HERCEGOVINU I ŠIRIŠ MRŽNJU PREMA HRVATIMA I BOŠNJACIMA.DOSTA JE POŠTENOM NARODU OVOGA MONSTRUMA OD ČOVJEKA.

  2. Bojim se da se gospodin Sorensen nije prepao od ove imperatoreve izjave, pa nam nece doci. Ali nema frke, znaju ovi u Evropi dobro usta im se miljenik pretvorio. Mislili su imace pravu licnost za saradnju,i usmeravanje BiH ka evropskim integracijama. Ali malo su se prevarili, umesto demokrate dobili su velikog nacionalistu. Poceo je Dodik da prica sve i svasta, i ono u sta sam ne vjeruje. Ne bude li Dejtona, nece biti njegove prcije gde on moze biti vozd, cvrsta ruka i vodilja srpstva u nove podjele, segregacije, i antagonizam prema svemu onom sto je drugacije, strano, evropsko.
    Zato gospodo iz Evrope ne dirajte mu Dejton, i nepitajte ga od cega ce narod zivjet i jeli gladan. Dok on ima pare , stanove , vile imace i srpska sirotinja,samo nek je Dejtona. Pa makar cekali i 500 godina, pa makar i nestali i vise ih ne bilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*