Dodik: Srebrenica se dogodila zbog Jasenovca

Predsjednik RS Milorad Dodik zustvrdio je da se Srebrenica dogodila zbog Jasenovca. “Činjenica je da se Srebrenica dogodila na kraju vojnih operacija tijekom rata i da je u osnovi imala sam Jasenovac i činjenicu da se o tome nije govorilo”, rekao je Milorad Dodik na konferenciji o Jasenovcu koja se održava u Banjoj Luci, prenosi današnej “Oslobođenje”.

Predloženo je usvajanje deklaracije o genocidu počinjenom u Jasenovcu, u kojoj se traži da zaključak ovog skupa bude da je nad Srbima, Romima i Židovima u NDH počinjen genocid te da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 Srba, 23.000 Židova i 80.000 Roma.

Ovakve brojke su prema tvrdnjama brojnih povjesničara izmanipulirane i značajno uvećane, a zadnjih nekoliko godina, osim radikalnih struja u Srbiji, koristi ih uglavnom Milorad Dodik.

Na skupu u Banjoj Luci usvojena je Deklaracija u kojoj se ističe da Hrvatska treba prihvatiti historijsku odgovornost za genocid nad Srbima, Židovima i Romima koji je u Drugom svjetskom ratu počinila Nezavisna Država Hrvatska.

Deklaracijom se zahtijeva da se u Hrvatskoj, BiH, Republici Srpskoj i Srbiji odredi isti dan kao znak sjećanja na žrtve genocida u NDH i da sadašnje hrvatske vlasti utvrde i u razumnom roku isplate pravednu odštetu žrtvama i njihovim potomcima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*