Dodik traži da se na području Drvara, Bos. Grahova i Bos. Petrovca proglasi srpska autonomije

Savez nezavisnih socijaldemokrata, kao najjači politički predstavnik Srba u Federaciji BiH, tražit će u prekompoziciji FBiH da četiri općine – Drvar, Glamoč, Grahovo i Petrovac dobiju autonomiju, javljaju mediji u Republici Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik je, komentirajući najave o rekonstrukciji FBiH, čiji su navodni inicijator Sjedinjene Američke Države, istakao da su Srbi u FBiH konstitutivan narod i da su veoma zainteresirani za svoj status u tom entitetu.

“Nitko nas neće isključiti iz naših interesa u FBiH. U toj novoj prekompoziciji, Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac moraju imati određenu autonomiju u okviru Federacije. Moraju biti vidljivi interesi tog kraja, a ne da to budu potlačena mjesta”, istakao je Dodik.

On je za EuroBlic rekao da Republika Srpska neće tražiti eventualno pripajanje tih općina Srpskoj, jer bi to bilo kršenje Daytonskog sporazuma, ali da će se SNSD, kao stranka koja ima podršku Srba u FBiH, još snažnije uključiti u poboljšanje položaja srpskog naroda u tom entitetu.

Načelnik općine Glamoč Radovan Marković kaže da je položaj Srba u toj općini izuzetno težak, jer nemaju osnovnih uvjeta za egzistenciju, da je stanovništvo većinski srpsko i da je normalno da se razgovara o nekom statusu.

EuroBlic piše da bi načelnici Drvara, Glamoča, Grahova i Petrovca prvo mogli međusobno potpisati sporazum, a nakon toga zejdnički tražiti mogućosti u Ustavu o postizanju većeg stupnja autonomije, posebno kada je riječ o jeziku, školama i korištenju resursa.

8 Comments

  1. AUTONOMIJA ZA DERVENTU BOSANSKI BROD I MODRIĆU U SASTAVU POSAVSKE ŽUPANIJE I FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE !!

  2. Ako Dodiku damo to što traži mi ćemo Ga udobrovoljiti i On će nam pomoći da ostvarimo svoj san.On podržava Hercegovinu i sva naša politika je trenutačno na toj crti.Pomoći NJemu da bi On za 10 go0d. pomogao nama.Posavinu smo izgubili i za prosutim mlijekom ne vrijedi kukati.Sačuvajmo bar ono što je ostalo a to je Hercegovina.Sinn Fein.

  3. Po toj logici, Bošnjaci će prvo formirati općine Kozarac, Kotorsko, Janja unutar Republike Srpske a potom vezu istih sa Sanskim Mostom, Doboj-jugom i Teočakom i Kalesijom.

    • Opštine Grahovo,Glamoč i Petrovac već postoje, a formirannja novih opština u Republici Srpskoj neće biti!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*