Dodik: Veleposlanik Moon se na neprimjeren način miješa u unutarnje stvari BiH

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je danas u Sarajevu, komentirajući istupe američkog veleposlanika Patricka Moona, da je neprimjereno za jednog veleposlanika da se miješa u unutarnje stvari zemlje u kojoj se nalazi.

“Američki veleposlanik je bio u posjetu medijskoj kući čiji je vlasnik ranije bio osuđivan za utaju poreza i odatle poziva na borbu protiv korupcije i kriminala. To je neprimjereno za jednog veleposlanika da se na taj način miješa u unutarnje stvari jedne zemlje”, rekao je Dodik.

Na pitanje novinara da prokomentira izjavu američkog veleposlanika da se “građani BiH moraju odlučnije boriti protiv korumpiranih ljudi i institucija”, te da se “svaki sistem može srušiti i promijeniti”, koju je dao tokom jučerašnjeg posjeta Televiziji BN, Dodik je rekao da će zatražiti objašnjenje za takvu izjavu.

“Ako se te stvari budu događale u BiH, onda adresu za pobunu te vrste treba tražiti u dotičnom gospodinu. Zatražit ću da objasni na koji je način došao do takve izjave. Ako je to dio scenarija vezan za `arapsko proljeće` ili nešto drugo što želi uraditi, onda je na krivom putu. Ta vrsta arogancije u smislu miješanja u unutarnje stvari u BiH preobimna je bez obzira što dolazi od veleposlanika SAD-a”, istakao je Dodik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*