Dodik: Želimo zaštititi ustavnu poziciju općina u FBiH u kojima su Srbi većina

Republika Srpska je zainteresirana za reformu Ustava Federacije BiH u dijelu koji se tiče položaja Srba kao konstitutivnog naroda u FBiH, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik.

“Želimo zaštititi ustavnu poziciju općina gdje Srbi predstavljaju pretežnu većinu”, rekao je Dodik, navodeći primjer federalnih općina Drvar, Grahovo i Glamoč.

Komentirajući inicijativu američke administracije za rekonstrukciju FBiH, za što bi rješenje tražili predstavnici nevladinih organizacija i stručne javnosti, ali ne i političke partije, Dodik je rekao da je reforma Ustava Federacije BiH neophodna, ali da takve promjene nema bez parlamenta.

Dodik je ocijenio da se navodnim nevladinim organizacijama, koje plaćaju strane vlade, nastoji pribaviti legitimitet, odnosno da se stvara osnova za pritisak na službene političke strukture u FBiH, kako bi se ostvarile određene promjene.

“Nema promjene Ustava bez parlamenta. U parlamentu nisu nevladine organizacije”, rekao je Dodik.

Bile su potrebne godine da se prizna problem funkcioniranja organa u FBiH, koji na neki način blokiraju i organe u BiH, podsjetio je Dodik te dodao: “Nepobitno je ustanovljeno da je potrebno ući u određene transfere same organizacije Federacije, gdje se ključne pozicije moraju osigurati u pogledu poštovanja konstitutivnosti naroda. Što se tiče Srpske, to je pitanje izvan nas i naše institucije se tim neće baviti.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*