Dodikov hrvatski klub

U praksi Milorad Dodik odlučuje što je hrvatski vitalni nacionalni interes u RS-u. Pisac ustavnih amandmana mu je to omogućio

Nakana Milorada Dodika da ozakoni mogućnost da Republika Srpska raspiše i provede referendum mjesecima je već jedna od glavnih tema na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, kao i na međunarodnim forumima posvećenim ustavnom preuređenju te zemlje i(li) njezinu približavanju euroatlantskim integracijama… Zakon kojim bi se uredilo organiziranje referenduma, a koji bi teorijski otvorio mogućnost za raspisivanje referenduma o izdvajanju RS-a, kojim Milorad Dodik i bez takvoga zakona često prijeti, vlada RS-a je, unatoč žestokim kritikama iz drugog entiteta, ali i od međunarodnih predstavnika, prihvatila i proslijedila skupštini, koja ga je po hitnom postupku usvojila golemom većinom – 46 zastupnika je glasovalo za zakon, 16 ih je bilo protiv, a šest suzdržanih. Sve to zajedno svjedoči o Dodikovoj odlučnosti da svoj naum provede, ali mnogo zanimljivije od te činjenice je ono što se nakon usvajanja u Narodnoj skupštini RS-a događa u drugoj poluzi zakonodavne vlasti RS-a.
Naime, zakonodavnu vlast u RS-u čine Narodna skupština, u kojoj sjede 83 zastupnika izabrana na neposrednim izborima, i Vijeće naroda, u kojemu je po osam predstavnika triju konstitutivnih naroda te četiri predstavnika nacionalnih manjina organiziranih u četiri kluba delegata – bošnjački, hrvatski, srpski i klub koji okuplja ostale, u aktualnom sazivu su to po jedan Crnogorac, Slovenac, Ukrajinac i Židov. Vijeće naroda ima iznimno važnu ulogu – prema amandman LXXVI na Ustav RS-a, »zakoni i drugi propisi koje izglasa Narodna skupština, a koji se tiču pitanja vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg od konstitutivnih naroda stupaju na snagu tek nakon usvajanja u Veću naroda«. Zakon kojim se regulira mogućnost i način raspisivanja referenduma je nesumnjivo pitanje od vitalnog nacionalnog interesa svakog od konstitutivnih naroda, pa je logično da su se o njemu očitovali delegatski klubovi, ali je vrlo nelogično da je bošnjački klub osporio zakon, ustvrdivši kako ugrožava bošnjačke nacionalne interese, dok mu je hrvatski klub dao zeleno svjetlo. Zapravo, nelogično je sve dok se ne zna kakav je sastav toga kluba i kako se uopće biraju delegati u Vijeću naroda.
Hrvatski klub, naime, čini pet delegata članova Dodikova savez nezavisnih socijaldemokrata, dva su članovi Nove hrvatske inicijative, a jedan je iz redova Partije demokratskog progresa, i to stoga što ih birali birači na izborima nego »odgovarajući klub« zastupnika u Narodnoj skupštini. Ukratko, forma je zadovoljena – RS ima Vijeće naroda, a u praksi Milorad Dodik odlučuje što je hrvatski vitalni nacionalni interes. Pisac ustavnih amandmana mu je to omogućio.
[Ivan Šabić / Vjesnik]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*