Dodikov SNSD zbog “nacionalizma i ekstremizma” blizu isključenja iz Socijalističke internacionale

Stranka predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) blizu je isključenja iz Socijalističke internacionale, navedeno je u priopćenju koje je medijima dostavljeno iz SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije.

Kako je navedeno u tom priopćenju, članovi Predsjedništva SDP BiH Saša Magazinović i Damir Mašić borave u Ateni gdje se održava sjednica Vijeća Socijalističke Internacionale (SI), najveće i najsnažnije svjetske asocijacije političkih stranaka, čiji je SDP BiH punopravni član.

Dominantne teme ovog zasjedanja Vijeća SI bile su ekonomska kriza u Grčkoj, politička kriza u arapskom svijetu, kao i pozicija socijaldemokrata kada je u pitanju nuklearna energija, ali i obnovljivi izvori energije.

Značajno vrijeme ovog zasjedanja Vijeća SI je posvećeno i reformama u samom radu Internacionale. To se, pored drugih stvari, odnosi i na pitanje socijaldemokratske vjerodostojnosti pojedinih članica SI. Tim povodom, Etički komitet SI je dao niz preporuka, između kojih je i preporuka za suspenziju SNSD, a koja je usvojena od strane Vijeća SI.

Maurice Braud, predsjednik Etičkog komiteta SI, u svom obraćanju Vijeću SI je istakao da je proces monitoringa SNSD-a, i pored brojnih upozorenja svjetskih socijaldemokrata, pokazao izostanak bilo kakvog napretka u djelovanju i retorici, te da su nacionalizam i ekstremizam i dalje prisutni u radu ove stranke. Ukoliko se nešto značajnije ne promijeni u ponašanju i djelovanju SNSD-a, u vrlo kratkom vremenskom roku slijedi njihovo definitivno isključenje iz ove prestižne svjetske organizacije.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je za Tanjug da u toj stranci nemaju nikakvih saznanja da je SNSD suspendiran iz Internacionale, navodeći da je vijest o suspenziji plasirala SDP BiH koja se, kako je rekao, već tri godine bori da se SNSD isključi iz Socijalističke internacionale.

– Informacija koju mi imamo iz, neslužbenih izvora, je da je odlučeno po tužbi SDP BiH da nam se pošalje upitnik na koji mi trebamo odgovoriti do jeseni. Službene informacije ćemo imati tek u ponedjeljak, rekao je Radojičić.

(Hrvatska riječ)

2 Comments

  1. LAGUMDJIJA JE MUSLIMANSKI NACIONALISTA KOJI JE DOVODIO I STITI I DANAS DAN MUDJAHIDINE U BIH–ONO MALO OKO SEBE KOJI SE SAMO USPUT HRVATIMA NAZIVAJU JOS UVIJEK PLACA DOBRO,,
    KADA JE I KOME TA INTERNACIONALA DOBRO DONIJELA–DODIK SE BORI ZA INTERESE SRBA–LAGUMDJIJA ZA SVOJE–IZMEDJU NJIH DVOJICE SRBIN CE GA NA KRAJU SIGURNO POBIJEDITI.

  2. Pitam se samo zasto su ih uopce primili. Nisu imali dovoljno informacija? Ili su mozda mislili da ce prijem Dodiku biti poticaj da se europeizira?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*