Dodikovi Hrvati podržali referendum

skupstinars1 Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske jednoglasno je odlučio je u vezi sa zakonom o referendumu pozvati se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, dok su Hrvati omjerom 5:3 odbacili inicijativu da i Klub Hrvata ospori sporni zakon
Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske neće u vezi sa spornim zakonom o referendumu postaviti pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Na sastanku Kluba, kako je javnosti priopćio njegov predsjednik Tomislav Tomljanović, nije postignuta suglasnost o tom problemu – zahtjev za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa bila su sklona podržati tri zastupnika dok je protiv bilo preostalih. I to onih pet koji su članovi vladajuće Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSDS), koju vodi idejni začetnik i inicijator zakona o referendumu.
Unatoč tome sporni će zakon ipak završiti na Ustavnom sudu BiH, koji će odlučivati o njegovoj prihvatljivosti, i to temeljem zahtjeva Kluba Bošnjaka. Klub Bošnjaka je, naime, odlučio pozvati se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, i to jednoglasno, uz ocjenu kako bi provedba referenduma bila protuustavna te bi dovela u pitanje vitalne nacionalne interese bošnjačkog naroda koji živi u tom bosanskohercegovačkom entitetu.
Edin Ramić, predsjednik Kluba Bošnjaka, izjavio je nakon sjednice da je u spornom zakonu potrebno precizirati da referendumska pitanja mogu biti u skladu sa nadležnostima RS, Ustavom RS i Ustavom BiH, ali i precizirati da teritorijalni integritet, suverenitet i sigurnost BiH ne mogu biti tretirani zakonom o referendumu. Ramić je kazao da je Klub Bošnjaka predložio i amandman kojim bi inicijatori za raspisivanje referenduma, predsjednik RS i Vlada RS, morali imati saglasnost potpredsjednika RS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*