Dodjela Oscara: Trijumf francuskog nijemog filma “Umjetnik”

Francuski nijemi film Umjetnik Michela Hazanaviciusa dobio je pet Oscara, među kojima je i onaj za najbolji film.

Crno-bijeli film posvećen hollywoodskom nijemom filmu dvadesetih i tridesetih godina, osim za najbolji film, dobio je Oscare za najbolju režiju, glavnu mušku ulogu, originalnu glazbu i kostime. Zaboravio sam govor, rekao je Hazanavicius primajući nagradu iz ruku američkoga glumca Michaela Douglasa. Ja sam najsretniji filmaš na svijetu, dodao je. Redatelj je zahvalio financijerima filma, luđacima koji su pristali dati novac za ovaj film.

Jean Dujardin, prvi je francuski glumac koji je osvojio Oscara za glavnu ulogu, a do Umjetnika uglavnom je bio nepoznat izvan svoje zemlje.

Oscara za glavnu žensku ulogu osvojila je Meryl Streep za ulogu bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu Željezna Lady.

To je treći Oscar za glumicu s rekordnih 17 nominacija, od kojih su samo tri za sporedne uloge. Streep je Oscare osvojila 1979. za film Kramer protiv Kramera i 1982. za Sofijin izbor.

Film Martina Scorsesea Hugo, koji je nominiran u 11 kategorija, jednoj više od Umjetnika, osvojio je pet “tehničkih” Oscara. Nagrađen je za scenografiju, fotografiju, vizualne efekte, zvuk i montažu zvuka.

Oscara za sporednu mušku ulogu dobio je Christopher Plummer za ulogu u filmu Početnici Mikea Millsa u kojem tumači ulogu starijeg muškarca koji otkriva svoju homoseksualnu stranu te prihvaća novi “identitet”.

Oscara za sporednu žensku ulogu dobila je Octavia Spencer za ulogu u filmu Tajni život kućnih pomoćnica.

Oscara za adaptirani scenarij osvojio je film Nasljednici Alexandera Paynea u kojem glavnu ulogu tumači George Clooney, dok je Oscara za originalni scenarij osvojio je Woody Allen za film Ponoć u Parizu.

Oscar za najbolju originalnu pjesmu pripao je Bretu McKenzieju za pjesmu Man or Muppet iz filma Muppeti.

Oscara za montažu dobio je film Muškarci koji mrze žene, a za šminku Željezna Lady. (izvor. HRT)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*