Dogovor Beograda i Prištine: Na sjeveru Kosova uvodi se privremena uprava

kosovo-medjunarodne-snageDirektor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocijenio je danas da su u šestoj rundi pregovora Beograda i Prištine postignuti “veoma ozbiljni rezultati” i da će biti uspostavljena privremena uprava, od godinu ili dvije, EU nad općinama na sjeveru Kosova, kao što je to bilo u Mostaru, ili u Istočnoj Slavoniji.

Janjić je za Međunarodni radio Srbija (MRS) napomenuo da će se 20. ožujka, kada je zakazana sedma runda pregovora, znati je li Beograd spreman na tu vrstu kompromisa.

Janjić je, kako prenosi MRS, uvjeren da se obje strane približavaju kompromisu, koji će, prema njegovoj ocjeni, biti veoma bolan, “kako za javnost i velika očekivanja u Srbiji, tako i za kosovske vlasti koje će (kao i srpska strana) morati da napuste čvrste okvire ustavne pozicije.

“Posebno će situacija biti bolna za stanovnike sjevera Kosova, kojima je 20-ak godina obećavano da će ostati dio Srbije, ili pripojeni Srbiji, a sada će doći pod kosovsku vlast i zakone”, rekao je Janjić.
On je napomenuo i da će to, ujedno, biti i najteže objasniti, ali i da tu postoji kompromisna varijanta, za koju Janjić kaže da “pouzdano zna” da će biti prihvaćena od međunarodne zajednice i od Prištine.

“U šestoj rundi pregovora postignuti su veoma ozbiljni rezultati. Predstavljene su pozicije oko sjevera Kosova i prihvaćena ideja zajednica općina, ali se ne zna je li za cijeli teritorij, ili samo za sjever. Prihvaćen je i veći dio nadležnosti te zajednice općina, koju spominje i Platforma i Rezolucija, a spor se vodi oko dvije domene nadležnosti – policije i pravosuđa”, kazao je on.

Po ocjeni Janjića, male su šanse da Srbija dobije te dvije, izuzetno značajne nadležnosti.

“Detaljnije o ovome raspravljat će se u idućoj rundi”, kaže Janjić, objašnjavajući da je prije razgovora o paralelizmu institucija dogovoreno da će ti razgovori obuhvatiti tri runde pregovora, a da je delegacija Srbije tražila da se ne potpisuju nikakvi odvojeni dogovori sve do završetka tog cjelokupnog procesa, prenosi Tanjug.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*