Dogovor Dodika i Čovića u B. Luci: HDZ za treći entitet bez promjena granica RS

Lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Milorad Dodik i Dragan Čović najavili su danas moguće partnerstvo “svih srpskih i hrvatskih političkih stranaka na razini BiH” o čemu će se detaljnije razgovarati nakon što svaki od njih dogovori partnerstvo sa srpskim odnosno hrvatskim strankama koje imaju svoje predstavnike u državnim institucijama.

Politička homogenizacija

“Što se tiče konstituiranja vlasti na razini BiH mi podržavamo da se okupe hrvatske političke stranke u zajedničkom nastupu u zajedničkim tijelima. Mi u RS smo isto spremni, u vezi tog okupljanja i političke homogenizacije, da razgovaramo s predstavnicima političkih stranaka u tom zajedničkom nastupu, jer se kod Bošnjaka to već događa. Uvjereni smo da taj dogovor već postoji između Stranke demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH”, rekao je Dodik novinarima u Banja Luci nakon razgovora sa Čovićem.

Legitimna osnova

On je istaknuo da su tijekom današnjeg sastanka analizirani izborni rezultati koje su ove dvije stranke ostvarile, te da je konstatirano da su SNSD, u okviru srpskog naroda u RS, i HDZ BIH u okviru hrvatskog naroda u Federaciji BiH (FBiH), postigli najbolji rezultat i da je to dovoljna i legitimna osnova za formiranje vlasti kako na nivou kantona, entiteta tako i na nivou BiH.

Što se tiče formiranja vlasti na entitetskom nivou, prema riječima Dodika, danas je razgovarano o tome da se SNSD-u u Federalnoj vladi osigura jedno ministarsko mjesto, dok će u Vladi RS jedno biti osigurano za predstavnika HDZ-a BiH.

“Što se tiče kantona, u Livanjskom kantonu SNSD ima svoje učešće i mi ćemo zajedno s HDZ-om BiH kao blok nastupiti u formiranju kantonalne vlasti na tom nivou“, dodao je Dodik.

Dodik i Čović danas su se složili da BIH ne može imati vladu već da može postojati samo s Vijećem ministara BiH, te da je potrebno da se održi princip koji je i dosad važio, a to je da predsjedajući Vijeća ministara BiH sada bude iz reda hrvatskog naroda, što je, po njihovom mišljenju, sasvim logičan slijed u svjetlu stabilnosti, ali i europskog puta BiH.

“Mi se slažemo da predsjedajući bude iz HDZ-a BiH i na taj način poručujemo svima kojima je do stabilizacije političkih prilika i institucija u BiH da je to jedino rješenje kako bismo dalje mogli rješavati druga pitanja“, rekao je Dodik.

Inicijativa za izmjene Izbornog zakona

Dodik i Čović su se danas dogovorili da već nakon konstituiranja Parlamenta BiH zajednički pokrenu inicijativu za izmjene Izbornog zakona u BiH kako bi se onemogućio izborni inženjering, kojeg je, po njihovom mišljenju, bilo u izboru člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, te kako bi se na taj način dobili autentični politički i nacionalni predstavnici sva tri naroda u BiH.

“To bi značilo da se izbori u BiH lociraju u tri izborne jedinice, jer mislimo da to može voditi dugoročnoj stabilizaciji u BiH“, dodao je Dodik.

On je istaknuo da je spreman “razgovarati o temi treće federalne jedinice u BiH, ali je dodao da je njegov definitivni stav da RS u političkom i teritorijalnom smislu ne može niti u jednom dijelu biti dovedena u pitanje”.

“Danas smo dobili potvrdu da to i nije u planu što se tiče HDZ-a tako da možemo da otvorimo razgovore na tu temu. Ono što je jasno jeste da bi u okviru Federacije BiH moglo da se stvori, umjesto Federacije, dvije federalne jedinice i mi ne bi imali ništa protiv da se to i dogodi“, rekao je Dodik.
Ništa lično protiv Željka Komšića

Dragan Čović je istakao da je zadovoljan izbornim rezultatom koji je njegova stranka postigla na izborima, ističući da je HDZ BiH dobio podršku oko 62 posto hrvatskog naroda, što, prema njegovim riječima, stavlja u obvezu HDZ BiH da pozovu i ostale hrvatske političke stranke da zajedno nastupe u formiranju vlasti, kako se ne bi stvorile prilike za postizborni inženjering, koji je, kako je rekao, učinjen pred izbore kada je u pitanju hrvatski član Predsjedništva BiH.

“Mi protiv Željka Komšića, kao osobe, nemamo ništa protiv, ali imamo protiv Komšića kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH, jer je nedopustivo da u masi glasova koje je on dobio manje od 1,5 posto bude nebošnjačkih glasova što znači da on uistinu ne može biti legitiman predstavnik hrvatskog naroda“, rekao je Čović.

HDZ želi poziciju predsjedatelja Vijeća ministara BiH

On je istaknuo da je, s obzirom na rezultat koji je ostvario HDZ BiH na proteklim izborima, sada na njima da kandidiraju predsjedajućeg za Vijeće ministara BiH, jer je to, kako je rekao, nešto što njeguje duh BiH, te je poručio da svi oni koji misle suprotno direktno ruše BiH i šalju poruke da se vlast neće uspostaviti.

Čović nije želio potvrditi je li upravo on kandidat HDZ BiH za ovu funkciju, ali je ponovio da ova stranka “mora kandidirati predsjedatelja Vijeća ministara BiH”.

Odgovarajući na pitanje može li potvrditi izjavu Dodika da će prilikom eventualnog formiranja treće federalne jedinice RS ostati u svojim okvirima, Čović nije želio konkretno odgovoriti, ali je rekao da je RS realnost i da o njoj isključivo odlučuju građani RS.

Komentirajući činjenicu da se u RS, kao i u slučaju izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH dogodila slična situacija prilikom izbora potpredsjednika RS iz reda hrvatskog naroda, Čović je rekao da se to ne može uspoređivati i da se te dvije situacije ne mogu stavljati u isti kontekst prije svega zbog broja glasača koji biraju kandidate na ove dvije funkcije.

Vlast na razini BiH neće biti formirana prije veljače ili ožujka?

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da vlast na razini BiH neće biti formirana prije veljače ili ožujka, a Republika Srpska ima sve instrumente da vlast formira do kraja studenog.

– Odnosi koji su stvoreni od izbora do danas ukazuju da vlast neće moći biti formirana prije veljače ili ožujka, rekao je Čović, dodajući da je o tome razgovarao i s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom.

Inače, Čović smatra da su oni koji su birali hrvatskog člana Predsjedništva BiH željeli formirati i preuzeti Dom naroda, poručivši im da to neće uspjeti.

Čović je dodao da će razgovori sa hrvatskim strankama biti završeni idućeg tjedna, a da slijede razgovori i s predstavnicima vlasti Hrvatske, ali i bošnjačkim partijama, radi stabilnosti u BiH.

2 Comments

  1. Dragane ne idi putem podjele jer mogao bi proči ko Ante Jelavić i samouprava.Šta raditi sa Hrvatima što ostaju van entitea od Bosanske Posavine do Sarajeva..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*