Dogovor o Vijeću ministara nije moguć prije veljače 2012.

SDP BiH nće prihvatiti nikakav dogovor o formiranju Vijeća ministara ako ne bude uključivao raspodjelu pozicija u svim državnim agencijama, izjavio je potpredsjednik te stranke Damir Hadžić. “Nema mogućnosti postizanja konačnog dogovora ako u okviru dogovora o eventualnom sastavu Vijeća ministara ne bude precizirana raspodjela u agencijama”, rekao je Hadžić u izjavi Nezavisnim novinama.

Dodao je da je SDP ostaje na stajalištu iznesenom na na sastanku u Brčkom – da HDZ BiH i HDZ 1990 dobiju sva hrvatska mjesta, i to predsjedavajućeg Vijeća ministara i dva ministarstva, stranke iz RS tri ministarstva, a stranke platforme četiri ministarstva.

U SDP BiH rekli su da čekaju da predsjednik HDZ BiH Dragan Čović pošalje prijedlog o raspodjeli pozicija u Vijeću ministara BiH zajedno s pozicijama u svim državnim agencijama. “Ako ne bude dogovora o svim agencijama, onda tražimo pet ministarstava i predsjedavajućeg Vijeća ministara”, poručio je Hadžić.

Veso Vegar, glasnogovornik HDZ-a 1990, opovrgnuo je tvrdnje da su u utorak navečer na sastanku dva HDZ-a dogovorena imena za tri hrvatske pozicije u Vijeću ministara. Po njegovim riječima, takav dogovor nije moguć ni zbog činjenice da se još ne zna ni koja dva ministarstva idu ovim strankama.

U javnosti su se pojavile neslužbene informacije da je Vjekoslav Bevanda kandidat dva HDZ-a za mandatara, a Borjana Krišto i Martin Raguž za ministre. U SDP-u kažu da neće dovoditi u pitanje prijedloge dva HDZ-a ako ne postoji zakonska prepreka za ljude koje predlože, dok u SDA kažu da je Bevanda čovjek s većim iskustvom nego što ga ima Borjana Krišto, koja je bila raniji favorit za mandatara.

Vegar kaže da nije na pomolu dogovor o Vijeću ministara, niti ima ikakvih informacija o sastanku šest lidera, ali ni stranaka iz FBiH te dodaje:
“Pitanje raspodjele pozicija u agencijama je sizifovski posao jer ih ima više od 70. Ne mogu se sada zajedno dogovarati i agencije u Vijeće ministara.”

Iz SNSD-a su rekli da će insistirati na ustavnoj odredbi, odnosno na četiri ministarstva strankama iz RS.

“Na posljednjem sastanku u Sarajevu ponudili smo kompromis o tri ministarstva za stranke iz RS, ali to nije prihvaćeno i takav način dogovora više ne važi. Nismo optimisti da će išta biti urađeno u kontekstu Vijeća ministara. Očekivalo se prošlog tjedna da će Sulejman Tihić, predsjednik SDA, sazvati sastanak, ali nekim liderima očito nije cilj konstituirati institucije BiH”, rekao je Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Amir Zukić, glavni tajnik SDA, istakao je da ovog tjedna sigurno neće biti nikakvog sastanka, te da SDA nije za održavanje sastanaka koji neće dati rezultate i samo iritiraju javnost. “Konzultacije su uvijek tu, ali to nije za javnost”, dodao je Zukić.

Nikakvih informacija o novom sastanku stranačkih čelnika nema, premda neki upozoravju da je ostalo još 15 dana za dogovor jer je u protivnom, zbog nadolazećih blagdana, idući termin veljača 2012.

2 Comments

  1. Za Bosnu i Hercegovinu izlaza nema. Muslimanski zahtjav nece proci. Bosnu i Hercegovinu svjetska birokracija koni napraviti poput Svicarske.

    • SVE BLOKADE I DOGOVORE KRŠE SRPSKE STRANKE IZ REPUBLIKE SRPSKE UZ POMOĆ OBA HDZ IZ FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE.POKUŠAVAJU PODJELITI I UVESTI NARODE U MRŽNJU ILI NOVI SUKOB.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*