Dom naroda u ponedjeljak odlučuje o smjeni SDA-ovih članova Vijeća ministara

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi u ponedjeljak 22. listopada, a Zastupnički dom u utorak 23. listopada, trebali razmatrati inicijative za smjenu nekoliko ministara u Vijeću ministara BiH.

Naime, na predloženom dnevnom redu sjednice Doma naroda državnog parlamenta je, između ostalog, potvrđivanje odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministara sigurnosti i obrane BiH i zamjenika ministra financija i trezora BiH, inače kadrova SDA.

Ova odluka bila je tema rasprave na sjednici Doma naroda PSBiH 19. srpnja, kada su je zastupnici iz SDA proglasili štetnom po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda i cijeli slučaj upućen je Ustavnom sudu BiH.

Ustavni sud BiH je donio Odluku prema kojoj predložena odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni dva ministra i jednog zamjenika ministra u Vijeću ministara nije destruktivna za vitalni interes bošnjačkog naroda u BiH.

Zastupnički dom PSBiH bi na sjednici u utorak, između ostalog, trebao razmatrati inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, koju su predložili zastupnici Kluba SNSD-a.

Klub zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu državnog parlamenta 24. kolovoza uputio je ovu inicijativu u parlamentarnu proceduru.

U obrazloženju inicijative zastupnika SNSD-a navodi se da postoji nekoliko razloga koji su ih opredijelili za podnošenje inicijative, a najveći se nalazi u činjenici da je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izvršio povredu Ustava kao i zakone Bosne i Hercegovine kada je Stalnoj misiji BiH pri UN-u izdao instrukciju da glasa o Rezoluciji o Siriji u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda koja je usvojena 3. kolovoza ove godine.

Dodaje se da je, na osnovu izdate instrukcije ministra, predstavnik BiH u UN-u glasovao “za” Rezoluciju iako nije imao stav Predsjedništva BiH.

U obrazloženju se navodi da je ministar vanjskih poslova „izašao iz okvira svojih nadležnosti, zloupotrijebio svoj položaj i grubo povrijedio Ustav BiH”.

Osim ovog glavnog razloga, Klub zastupnika SNSD-a navodi da postoji i niz drugih razloga za ovu inicijativu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*