Dom naroda usvojio proračun bez glasova SDA

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio Zakon o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu u ukupnom iznosu od 1.394.928.000 KM, od čega je za financiranje institucija BiH predviđeno 950.000.000 KM, a za otplatu vanjskog duga BiH 444.928.000 KM.

Usvajanjem proračuna u Domu naroda, u istom tekstu u kojem je ovaj zakonski akt usvojen u Zastupničkom domu, završena je zakonodavna procedura donošenja proračuna za 2012. godinu.

Za usvajanje proračuna glasalo je 10 izaslanika – svi prisutni srpski i hrvatski izaslanici, te dva bošnjačka izaslanika iz SDP BiH, dok su protiv bili troje izaslanika iz SDA.

Dom naroda nije usvojio 10 amandmana SDA kojima je traženo povećanje proračunskog okvira za dodatnih 47 milijuna KM koji bi bili osigurani dodatnim izdvajanjima sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i predsjednik SDA Sulejman Tihić ponovio je stavove ove stranke da fiskalni okvir ugrožava funkconisanje institucija BiH i da se povećanjem proračuna nastoje popraviti stvari.

I ovaj put je naglasio da SDA nije sudjelovala u utvrđivanju globalnog fiskalnog okivra te da su njeni zastupnici preglasani prilikom utvrđivanja prijedloga proračuna u Predsjedništvu i Vijeću ministara BiH te prilikom njegovog usvajanja u Zastupničkom domu.

Srpski i hrvatski izaslanici u Domu naroda u raspravi o predloženom proračunu i amandmanima SDA na prvo mjesto stavili su važnost za BiH usvajanja ovog zakonskog akta i prestanak privremenog financiranja.

Hrvatski izaslanici izrazili su nezadovoljstvo strukturom proračuna, ali, prema riječima predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića, proračun je potreban kako bi se BiH mogla posvetiti ključnim pitanjima koja je očekuju.

Predsjedavajuća Kluba hrvatskih izaslanika Borjana Krišto ocijenila je da je usvajanje proračuna u ovom trenutku značajan iskorak za BiH ističući da se njegovo neusvajanje odrazilo na sveukupne prilike u BiH i njen euroatlantski put.

Prema riječima srpskog izaslanika Dragutina Rodića, nijedan proračun nije dovoljan da zadovolji sve potrebe, ali ovaj proračun omogućava izvršavanje zadataka koji se nalaze pred BiH, a to su, između ostalog, provođenje priprema za popis stanovništva te lokalni izbori na jesen ove godine.

“Potrebno je da BiH ima proračun, iako sa zakašnjenjem”, zaključio je Rodić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić rekao je da SDA odlukom da ne podrži proračun teško ostavlja prostor za dalju suradnju, ističući da podrška SDS-a proračunu nema veze sa odnosom prema bilo kojoj političkoj stranci, posebno ne unutar šestorke, već sa potrebom da proračun bude usvojen.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je proračun BiH 24. svibnja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*