Dopunjena optužnica Hadžića tereti i po zapovjednoj odgovornosti

Bivšeg vođu pobunjenih hrvatskih Srba Gorana Hadžića haaško tužiteljstvo u izmijenjenoj optužnici, objavljenoj u petak kasno poslijepodne u Haagu, sada tereti ne samo po individualnoj nego i po zapovjednoj odgovornosti.

Hadžić je, navodi se u novoj optužnici, od lipnja 1991. do kraja 93. godine bio najviše rangirana osoba u tzv. SAO krajinama te je obavljao i dužnost predsjednika tzv. SAO Krajine. Iz toga je proizlazila, kažu tužitelji, njegova puna kontrola nad vojnim snagama koje su djelovale na okupiranim područjima Hrvatske kao i nad političkim strukturama pobunjenih Srba. Stoga je, ističe tužiteljstvo, odgovoran za osmišljavanje i naređivanje zločina, poticanje podređenih na počinjenje, a odgovoran je i za propuste u spriječavanju zločina i propuste kažnjavanja počinitelja.

Haaško je tužiteljstvo proširilo i razdoblje u kojem je djelovao udruženi zločinački pothvat za više od dvije godine pa sada obuhvaća razdoblje od 1. travnja 1991. godine do najmanje 31. prosinca 1995. godine.

Tužiteljstvo je proširilo i krug osoba koje su vodile udruženi zločinački pothvat pa su tako uz ranije navedene bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, vođu pobunjenih Srba Milana Martića, prve ljude srbijanskog SDB-a Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja, vođu srpskih paravojnih snaga Željka Ražnjatovića Arkana te srpskog policijskog generala Radovana Stojičića u novoj optužnici i Hadžićev prethodnik Milan Babić, bivši jugoslavenski ministar obrane Veljko Kadijević, načelnik Generalštaba oružanih snaga SFRJ Blagoje Adžić, bivši savezni ministar policije Radmilo Bogdanović te ravnatelj savezne carine Mihalj Kertes.

Dok je u staroj verziji optužnice kao cilj udruženog zločinačkog pothvata navedeno stvaranje jedinstvene države pod srpskom dominacijom to je u prijedlogu izmijenjene optužnice izostavljeno te se navodi da je cilj trajno uklanjanje većine hrvatskog i i nesrpskog stanovništva iz velikih dijelova Hrvatske.

U izmijenjenoj optužnici prošireno je razdoblje koje pokriva 14 točaka optužnice protiv Hadžića pa je umjesto razdoblja od kolovoza 1991. do lipnja 92. obuhvaćeno razdoblje od lipnja 91. do konca 93. godine.

Iz nove verzije optužnice izostavljena je tvrdnja o Hadžićevu osobnu sudjelovanju u ubijanju zatočenika u Dalju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*