DORH demantiralo Hebranga: Od 3513 prijavljenih za ratni zločin 108 hrvatskih branitelja

Podatkom da su tek nešto više od tri posto hrvatski branitelji u ukupno pokrenutim kaznenim postupcima za ratne zločine, DORH je očito odgovorio Andriji Hebrangu koji je ustvrdio da je omjer prijava deset prema jedan na štetu hrvatskih branitelja.

Naime, do kraja lipnja u Hrvatskoj su zbog ratnog zločina pokrenuti kazneni postupci protiv 3513 osoba među kojima je i 108 pripadnika hrvatskih oružanih snaga ili tek nešto više od tri posto. Po podacima što ih je Državno odvjetništvo (DORH) objavilo na svojim internetskim stranicama, u tijeku su 274 istrage od kojih i 20 protiv hrvatskih branitelja. Od 3513 kazneno prijavljenih od Domovinskog rata, postupak je, nakon provedene istrage, obustavljen protiv 1265, a istraga je prekinuta protiv 87 osumnjičenika. Optužnice su nakon istrage podnesene protiv 1884 osobe, a među optuženicima je i 79 pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

Od ukupnog broja optuženika, osuđeno je 555 osoba među kojima je i 31 pripadnik Hrvatske vojske. Oslobađajućom presudom ili prekvalifikacijom optužnice u neko drugo, uglavnom blaže kazneno djelo, završili su postupci protiv 721 optuženika među kojima je 11 hrvatskih branitelja.

Najveći broj kaznenih postupaka, čak 781, pokrenut je u Osijeku, slijedi Bjelovar sa 645, Sisak sa 387 i Vukovar sa 317. Najmanje ih je pokrenuto u Varaždinu, tek osam, pa u Rijeci (21) i Zagrebu (45).

No, Zagreb prednjači po broju pokrenutih postupaka protiv pripadnika hrvatskih oružanih snaga s ukupno 42 slučaja. Slijede Split sa 13, Bjelovar sa 10, Sisak s devet, Osijek, Rijeka i Šibenik s po osam, Vukovar s pet, Varaždin s četiri i Karlovac s jednim pokrenutim postupkom.

Kako prenosi Hina, u najnovijim tablicama objavljenima na internetskim stranicama DORH-a nema podataka o broju ratnih zločina u kojima mogući počinitelji ili naredbodavci nisu poznati, a nisu posebno naznačeni slučajevi ratnih zločina povezanih s oslobodilačkom akcijom Olujom kao što je bio slučaj u travanjskoj statistici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*