Doris Pack: Cerić mi je uputio suprotnu poruku od one koju šalje Islamska zajednica

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH Doris Pack danas je potpuno neprihvatljivim ocijenila stavovi Islamske zajednice BiH koja je kritizirala EP. Islamska zajednica je zastupnike EP optužila za “ekstremizam” i “prizivajnje novih progona” Bošnjaka zbog toga što su tražili da Islamska zajednica BiH javno osudi islamske ekstremiste, vehabije.

“Tu je nešto potpuno nejasno, jer je šef Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić meni uputio potpuno suprotnu poruku, u kojoj izražava razumijevanje za stavove u raspravi u EP”, rekla je Doris Pack u telefonskoj izjavi agenciji Beta u Bruxssellesu.

Podsjetimo, u priopćenju Islamske zajednice BiH, objavljenom prije nekoliko dana u Sarajevu, kaže se da “Doris Pack i Baastian Belder (zastupnik Europskog parlamenta) imaju pravo dodvoravati se, lobirati ili čak biti na platnom popisu Milorada Dodika ili drugih srpskih ekstremista, ali nemaju pravo širiti predrasude i javno nepovjerenje prema muslimanima”.

Islamska zajednica dodaje i da Doris Pack i Baastian Belder, koji su zatražili osudu vehabizma,”nemaju pravo da prizivaju nove progone Bošnjaka muslimana zbog svojih ili bilo čijih drugih predrasuda, mržnje ili neodgovorne politike”.

Doris Pack je za Betu posebno istaknula da je “potpuno jasno svima o čemu je tu riječ”, primijetivši da “takav način obraćanja i ponašanja nikako nije primjeren vjerskim ljudima i sam po sebi govori što je tu po srijedi”.

“To nema nikakve veze s vjerom”, rekla je Doris Pack, koja je, zajedno s Belderom, u raspravi o nacrtu rezolucije o BiH u vanjskopolitičkom odboru EP, zatražila da se u taj dokument unese poziv Islamskoj zajednici i njenom vođi Mustafi Ceriću da se “jasno negativno izraze o narastanju vehabizma u BiH”.

Doris Pack je potom novinarima izjavila da je “u interesu vjerske zajednice među Bošnjacima da jasno stavi do znanja da BiH nije prostor i nije zemlja gdje je fundamentalizam i vjerski ekstremizam dobrodošao”.

Nizozemski zastupnik Belder je naglasio da zastupnici u Europskom parlamentu moraju “prepoznati i biti svjesni pojava rasta vjerskog fundamentalizma u Bosni i Hercegovini, očigledno izraženog u vehabizmu”.

Šef Izaslanstva EP za Jugoistočnu Europu Eduard Kukan primijetio je da je “svaki porast radikalizma i fundamentalizma u zemlji korak unazad”.

Emine Bockurt, izvjestiteljica u sjeni za BiH i članica zastupničke skupine socijalista u Europskom parlamentu, istaknula je da “vehabizam nije tip islama ukorijenjen u Bosni”, ali dala do znanja da “gdje god postoje ekstremisti, a posebno ako posežu za nasiljem, to je razlog za brigu”. Ona je kao primjer navela nedavni napad vehabijskog ekstremista na američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Belder je takođe objasnio da je svoje stavove zasnovao na izvještajima medija, isto kao i sarajevskog biskupa Sudara od 29. siječnja, koji je naveo da ta opasnost postoji, kao i da će prve žrtve evenutalnog prevladavanja netolerantnog islama biti većinski, a vjerski tolerantni Bošnjaci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*