Doris Pack odgovorila SDP-u BiH: Nikada nisam govorila o ciprizaciji BiH

Njemačka demokršćanska zastupnica u Europskom parlamentu i izvijesiteljica za Bosnu i Hercegovinu reagirala je na priopćenje SDP-a BiH u kojem je prozvana da se zauzima za “ciprizaciju” BiH i da podržava zahtjev Milorada Dodika za ukidanjem Ureda Visokog predstavnika Republiku Srpsku.

“Željela bih izraziti razočaranje što se moje ime koristi u stranačkoj političkoj borbi u Bosni i Hercegovini nakon što sam provela dobar dio svoje političke karijere pokušavajući raditi za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine i sva tri konstitutivna naroda. Kad god sam davala izjave ili djelovala po pitanju Bosne i Hercegovine, činila sam to imajući u vidu interes države kao cjeline, radije nego da zauzimam strane. Žalosno je što SDP BiH koristi moje ime da dodatno uzburka politički diskurs u Bosni i Hercegovini umjesto da nastoji raditi prema zajedničkim rješenjima”, kaže se u priopćenju koje je objavila Doris Pack.

SDP BiH je reagirao na istup Doris Pack u Banjoj Luci, gdje je sudjelovala na dvodnevnoj konferenciji posvećenoj ljudskim pravima.

“Sve dok OHR postoji oduzimamo odgovornost koje bi trebali imati izabrani predstavnici. U tome slučaju oni ništa ne rade i sve prepuštaju OHR-u. Mislim da to treba prestati”, rekla je Pack u Banjoj Luci, ocijenivši da su vlasti Republike Srpske uspješnije od vlasti u Federaciji BiH.

“Ako ona (Pack) njegov (Dodikov) zahtjev za ukidanjem Suda i Tužiteljstva BiH, odlazak OHR-a, ukidanje Vojske BiH, a onda i konačno zahtjev za uvođenjem u ustav mehanizma za podjelu države i same pregovore o tome, smatra smjernicama za put RS-a prema EU, onda možemo konstatirati da, nažalost, od njezina budućeg angažmana u BiH nećemo imati nikakve koristi, čak naprotiv. Zbog toga joj se na eventualnom takvom angažmanu unaprijed treba zahvaliti i zamoliti je da ga više ne poduzima”, istaknuli su iz SDP-a.

“Nisam nikada, bilo direktno, bilo indirektno, izrazila nikakvo stajalište o ciparskom modelu kao modelu za Bosnu i Hercegovinu i svaka sugestija da sam to učinila je čista neistina. Nisam hvalila Republiku Srpsku, niti kritizirala Federaciju, nego sam samo ponovila ono što piše u svim Rezolucijama Europskog parlamenta o ovom pitanju, da se strukture Federacije moraju modernizirati. Nije na meni da odlučujem o tome kako se moraju promijeniti, to je zadatak izabranih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini, kojima je narod povjerio taj zadatak. Implicirati drugačije nije korektno ni prema meni ni prema mom dugogodišnjem angažmanu u Bosni i Hercegovini, a niti prema vlastitom narodu kojemu odgovaraju”, navodi Pack.

“Po pitanju zatvaranja Ureda visokog predstavnika moje stajalište dijele mnogi u EU. Vjerujem da bi zadržavanje Ureda visokog predstavnika samo dodatno oduzelo odgovornost političarima u Bosni i Hercegovini u ključnom trenutku kada moraju donijeti odluke za budućnost njihove zemlje. Samo potpuno funkcionalna Bosna i Hercegovina može težiti članstvu u Europskoj uniji, a ne odvojeni entiteti”, istaknula je njemačka zastupnica u Europskom parlamentu.

4 Comments

  1. Muslimanske stranke i Hrvatski papeti nisu zadovolji kad netko istinu kaze. Zast to muslimanske stranke ne pogledaju kud srljaju. Stvoriti jednounlje i odbaciti demokraciju.Muslimanske stranke vode politiku na uzor ostali muslimanski drzava.

        • Za Hrvatski Nerod je kompletno po unistenje, zahvaljujuci izradome.Pdjela nakaratne drzave bolje bi bilo za Hrvate. Ja pitm to pravasku gamad . Dali je za Republiku Hrvatsku sada ili pod Srpskom dominacijabolje. Dali bi Hrvatskom Narodu bilo bolje biti sam na svome ili pod muslimanskom dominacion.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*