Doris Pack: Srbija bi trebala čim prije shvatiti da je Oluja bila legitimna akcija

Za srpsku javnost bi bilo dobro da što prije uvidi da je “Oluja” bila legitimna akcija Hrvatske vojske, bez obzira na to što su tokom nje počinjeni zločini, izjavila je njemačka zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack, javlja srbijanski Blic.

Ističući da je Hrvatska vodila “opravdan rat” za povratak “otetih teritorija” od Srba koji su bespravno zauzeli trećinu te zemlje i od tamo “protjerali sve Hrvate”, Doris Pack je ocijenila da to što je general Ante Gotovina oslobođen znači da on ne snosi nikakvu krivicu za ratne zločine.

“Zbog zločina koje je u ratu, nažalost, počinila i hrvatska strana počiniteljima se sudi i donose se presude”, rekla je ona u intervjuu novosadskom Dnevniku i precizirala da je u tom ratu “bilo počinjenih zločina i nad Srbima, ali su počinitelji osuđeni”.

Naglasivši da je oslobadjajuća presuda hrvatskim generalima “signal svima da Haški sud radi ispravno i da nije opredijeljen za neku stranu”, Pack je dodala kako je “oslobađanje Gotovine pomoglo Hrvatskoj da zatvori jedno nesretno poglavlje svoje povijesti”.

Pack je rekla kako ne vidi nikakve posljedice te presude za moguću integraciju Srbije u EU jer “jedno s drugim nema nikakve veze”, napominjući kako Srbija na svom putu u EU mora sama ukloniti prepreke koje su joj se ukazale.

Jedna sudska presuda građaninu druge zemlje ne bi trebala imati bilo kakav utjecaj na njenu politiku približavanja EU, naglasila je članica EP i ponovila da “Haški sud za ratne zločine ne pravi nikakve razlike među nacijama, pred sudom su svi jednaki”.

To se, kako je objasnila Doris Pack, može vidjeti po tome što među pripadnicima svih naroda u bivšoj Jugoslaviji ima osuđenih ali i oslobođenih krivice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*