Dr. Hoare predlaže Bošnjacima da prvo sruše FBiH pa tek onda RS

Daytonski sporazum je bio katastrofalno djelo koji je dao srpskim zločnicima i orkestratorima genocida što god su tražili, bez obzira što su izgubili na bojnom polju. Bosna i Hercegovina neće nikada početi napredovati dok god je Daytonski sporazum tu kao kamen oko njenog vrata, izjavio je dr. Marko Attila Hoare, povjesničar i profesor na Fakultetu za umjetnost i društvene znanosti Kingston Universityja u Londonu, u intervjuu objavljenom na portalu Bosnjaci.net, ističući da “bosanski domoljubi moraju napasti daytonski sustav i jasno kazati međunarodnoj zajednici da će se veća cijena platiti ako se nastavi održavati Daytonski sporazum nego ako se napravi novi plan”.

Dr. Hoare, koji je nedavno je, zajedno s Florence Hartmann, dobio Plaketu Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, pri tome naglašava “da bosanski domoljubi trebaju napasti Daytonski sporazum baš tamo gdje ih nitko ne može zaustaviti, treba se rasformirati sistem kantona pošto ovaj sporazum osakaćuje Federaciju Bosne i Hercegovine”. On, dakle, zagovara, kako “vanistitucionalno djelovanje”, s tim da prvi korak ne bi bio rušenje Republike Srpske, nego rušenje Federacije BiH! “Treba se voditi kampanja da se područja s bošnjačkom većinom i miješani kantoni spoje zajedno, te da se formira jedan centar iz kojeg bi se mogla graditi jaka bosanska država”, izjavio je dr. Hoare, objašnjavajući da bi time “započeo proces revizije Ustava u smjeru kojim bi se zaobišao veto Republike Srpske”.

Dr. Hoare, dakle, tvrdi da bi se “bosanski domoljubi” – većinu kojih, ističe dr. Hoare, trenutno čine Bošnjaci – najprije trebali obračunati s Hrvatima – poništiti Washingtonski sporazum i Ustav FBiH te preoteti mješovite kantone, a tek onda udariti na vodstvo RS. No, dodaje da će BiH funkcionirati kao država i zemlja samo “ako dio srpske i hrvatske zajednice, zajedno s bošnjačkom podrže projekat ujedinjene Bosnu”, ne precizirajući pri tome koliki dio.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*