Dragoljub Ojdanić povukao žalbu na prvostupanjsku presudu i prihvatio 15 godina zatvora

dragoljub-ojdanicBivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić povukao je žalbu na nepravomoćnu presudu kojom je prije četiri godine proglašen krivim za zločine nad kosovskim Albancima 1999. i osuđen na 15 godina zatvora, objavio je Haaški sud.

Ojdanić je do sada u haškom pritvoru “prikupio” gotovo 11 godina odnosno više od dvije trećine kazne što znači da može odmah podnijeti zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu.

U obavijesti o povlačenju žalbe navodi se da Ojdanić to čini zbog visoke životne dobi (71 godina) i teškog zdravstvenog stanja.

Nakon što je Ojdanićeva obrana povukla žalbu to je učinilo i haško tužiteljstvo te je presuda postala pravomoćna.

Presudom izrečenom 26. veljače 2009. Ojdanić je proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti počinjen deportacijom i prisilnim premještanjem albanskog stanovništva s Kosova.

Ojdanić je u odluci o povlačenju žalbe napisao kako izražava “iskreno žaljenje svima koji su patili zbog ishoda ponašanja za koje je osuđen”.

Zajedno s Ojdanićem, zbog zločina na Kosovu 1999. ICTY je osudio tadašnjeg potpredsjednika vlade SRJ Nikolu Šainovića i generale Nebojšu Pavkovića i Sretena Lukića na po 22 godine zatvora, generala Vladimira Lazarevića na 15 godina zatvora, a tadašnji predsjednik Srbije Milan Milutinović oslobođen je krivnje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*