Drama u B. Luci: Pokušao spriječiti deložaciju pa na policiju bacao bombe

U banjolučkom naselju Obilićevo, u petak se odvijala prava drama, nakon što su sudski izvršitelji u pratnji policije došli deložirati Vojina Galića. Obitelj Galić je 1994. godine zamijenila svoju imovinu u Sarajevu za imovinu obitelji Maglajlija u Banjoj Luci, ali je ova zamjena u međuvremenu proglašena ništavnom.

Naime, nasljednici obitelji Maglajlija 2001. godine podnijeli su tužbu za raskid ugovora o zamjeni nekretnina. Tijekom postupka preminuo je odvjetnik tužene obitelji Galić, kao i njegova sestra, koja je zamijenila kuću, a preminula je i vlasnica imovine u Banjoj Luci, dok je njena nasljednica obnovila postupak.

Osnovni sud Banja Luka jei 2007. godine donio presudu o raskidu ugovora, nakon čega je obitelj Galić uložila žalbe na izvršenje, tražeći obnovu postupka na što Sud nije pozitivno odgovorio.

Galić, koji se prošle godine prijetio zapaliti benzinom ukoliko bude obavljena deložacija, ovoga puta je bacio šest bombi na sudske izvršitelje, pripadnike sudske i redovne policije, pri čemu su dvije eksplodirale. Kriza je okončana predajom Galića, a policija će očevidom utvrditi jesu li bombe koje je bacio Galić bile lažne, kako se tvrdi.

Inače, ugovori o zamjeni imovine bili su česta praksa tijekom rata a izravno su je poticale vlasti bosanskih Srba vršeći pritisak na Bošnjake i Hrvate koji su živjeli na sadašnjem području Republike Srpske kako bi se u što većem broju iselili.

Veliki broj takvih ugovora sklopljenih pod prisilom nakon rata je poništen sudskim odlukama s ciljem omogućavanja povratka prognanika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*