Drugačiji pogled na hrvatsku povijest 20. stoljeća

Knjiga “Drugačija povijest (o Srbu, Jasenovcu, Glini…)” novinara Tomislava Vukovića, objavljena u nakladi Glasa Koncila.

U knjizi su sabrani povijesni feljtoni objavljivani u Glasu Koncila, od kojih je jedanaest iz razdoblja od siječnja 2006. do listopada 2010. godine, a koje Tomislav Vuković uređuje i piše s jednim ciljem: traganje za istinom.

Sastoji se od jedanaest tematskih cjelina u kojima Vuković obrađuje kontroverzne teme hrvatske novije povijesti, kao što su npr. tekstovi nastali nakon govora predsjednika Ive Josipovića o kapi partizanki, zatim rasprave o broju žrtava, brojnim fotokrivotvorinama kao i drugim temama vezanim uz logor Jasenovac, o istinitosti ustaškog pokolja u pravoslavnoj crkvi u Glini, ali i drugim kontroverznim događajima iz partizanskog i komunističkog razdoblja.

Odvajanje prostora za takve teme, prvotno na stranicama tjednika, a sada i ukoričenih u knjigu, dužnost je Glasa Koncila želi li stvarno biti u službi općega dobra hrvatskoga naroda i istine o prošlosti hrvatskoga naroda. To više što ostali društveni mediji uglavnom ne daju prostora za takve povijesne feljtone, a uglavnom nepristrana znanstvena otkrića prešućuju se i marginaliziraju ili se u njima popularizira pretežno ideologizirana i politizirana interpretacija povijesti.

Iako naslov »Drugačija povijest« u prvi tren s razlogom zbunjuje jer je povijest, kao istina, jedna i cjelovita. Riječ je, dakle, o interpretaciji povijesti, najprije o onoj koja želi izgurati stvarnu povijest, krivotvoriti je, nadomjestiti je, preuzeti njezinu ulogu i zasjesti na tron mjerodavnoga i istinitoga. Stoga ova knjiga govori o drugačijoj povijesti, u spomenutom interpretativnom smislu, od službene, partijske, prevladavajuće i jedino dopuštene, desetljećima nametnute hrvatskom narodu. Dakako, ni ona nema namjeru proglasiti se apsolutnom istinom, ali se jednako tako ta povijest ne može ignorirati, zatomiti, obezvrijediti, ukratko: odnositi se prema njoj kao da je nema!

Povijesni feljtoni Tomislava Vukovića dragocjen su doprinos osvjetljavanju pojedinih kontroverznih povijesnih tema, doprinos dovođenju u pitanje svjesno i smišljeno konstruiranih mitova i ideologiziranih i politiziranih interpretacija.
Specifičnost je Vukovićevih povijesnih feljtona što u njima, ni kad polemizira, ne širi nesnošljivost ili mržnju već poziva na traženje i prihvaćanje istine jer jedino istina može biti pravi, zdravi temelj skladnoga društvenoga života u pluralnoj Hrvatskoj.
Stoga je logično da su povijesni feljtoni u Glasu Koncila veoma čitani, njihovim udruživanjem u knjigu znatno im se produžuje vijek trajanja, a puni njihov smisao bit će ostvaren kad istina koju donose postane vlasništvo i dio svijesti većine u hrvatskom društvu.
(Iz predgovora Ivana Miklenića)

Tomislav Vuković rođen je 1955. u Subotici, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Zagrebu je diplomirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, a studirao je i na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Novinarstvom se s prekidima bavi tridesetak godina. Objavljivao je u Glasu Koncila, Danasu, Večernjem listu, Vjesniku, Fokusu, Hrvatskom slovu, Subotičkim novinama, subotičkoj Hrvatskoj riječi, te budimpeštanskom Hrvatskom glasniku. [kta/gk]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*