Drugi krug predsjednikčih izbora u Srbiji, pada odluka: Tadić ili Nikolić

U Srbiji su jutros u sedam sati ujutro otvorena biračka mjesta za drugi krug izbora za srbijanskog predsjednika u kojem glasači biraju između dosadašnjeg predsjednika Borisa Tadića i kandidata oporbene Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.

Na izborima će do nedjelje navečer u 20 sati moći glasovati 6.771.479 birača, na ukupno 8.390 biračkih mjesta, među kojima je i 38 biračkih mjesta u 22 strane države.

Građani Srbije biraće između kandidata koalicije oko vladajuće Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića i kandidata oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića.

Tadić i Nikolić osvojili su najveći broj glasova među 12 kandidata, koliko ih je sudjelovalo u prvom krugu izbora za predsjednika Srbije održanom 6. svibnja, kada su u Srbiji također održani i parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Po važećem srbijanskom ustavu, usvojenom krajem listopada 2006., predsjednik može biti uzastopno biran na dva petogodišnja mandata, a ovo je treći put da se Tadić i Nikolić suočavaju u drugom krugu izbora za srbijanskog predsjednika.

Na posljednjim srbijanskim predsjedničkim izborima početkom 2008., u prvom krugu je Nikolić, tada kao kandidat Srpske radikalne stranke, osvojio gotovo 40 posto glasova i bio je bolji od Tadića koji je dobio nešto iznad 35 posto, ali je u drugom krugu pobijedio Tadić s 50,5 posto, dok je Nikolić dobio 47,9 posto glasova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*