Đukanović: Ne dolazi u obzir promjena himne i uvođenje srpskog kao službenog jezika

Čelnik crnogorske Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izjavio je danas da je za tu stranku neprihvatljiv zahtjev opozicije za izmjenu himne i uvođenje srpskog jezika kao službenog, dok je o pitanju vraćanja trobojnice kao jedne od državnih zastava moguće postići dogovor.

On je rekao da je pitanje zastave moguće riješiti na način da se ne mijenja Ustav Crne Gore, na način što bi se ono riješilo kroz podzakonske akte, dodajući da za DPS, s druge strane, nije prihvatljiva promjena naziva službenog jezika i teksta himne.

Iz opozicije ranije je poručeno da neće podržati ustavne promjene u oblasti pravosuđa ako najviši pravni akt ne bude promijenjen i u dijelu identitetskih pitanja.

Glavni zahtjevi opozicije su da srpski jezik dobije status službenog, vraćanje trobojnice kao jedne od državnih zastava, kao i uklanjanje posljednje dvije strofe crnogorske himne čiji je autor osuđen za ratne zločine Sekula Drljević.

Crnogorski premijer Igor Lukšić i opozicionari obavili su do sada dva kruga pregovora o ustavnim promjenama, ali bez konkretnog dogovora o promjenama najvišeg pravnog akta Crne Gore, za čije izmjene je potrebne dvotrećinska većina u parlamentu.

Jedan od uvjeta Bruxellesa da Crna Gora u lipnju počne pregovore o pristupanju EU-u jesu izmjene Ustava u dijelu koji se odnosi na izbor čelnika sudstva i tužiteljstva kako bi bila osigurana veća neovisnost pravosuđa.

Đukanović je kazao da je DPS jedinstven u pogledu toga da ne treba prihvatiti opozicijske zahtjeve koji se tiču himne i službenog jezika.

“Uvjereni smo da je posljednje što Crnoj Gori treba dupliranje državnih simbola, jer bi to bilo jako politički štetno. Prijedlog opozicije doživljavamo kao prilično nepromišljen i destruktivan zato što Crnu Goru, prema našem uvjerenju, vraća u prošlost, odnosno pokušava da zacementira predreferendumske podjele”, rekao je Đukanović u intervjuu TV Atlas.

On smatra da državni organi Srbije trebaju istražiti tko je Sretenu Jociću, poznatijem kao Joca Amsterdam, nudio da bude svjedok suradnik u slučaju ubojstva Ive Pukanića a da zauzvrat optuži Đukanovića, Stanka Subotića i Branislava Mićunovića.

“Ako je on to priopćio pred nadležnim državnim organima, zar to nije trebalo da bude inspiracija za nekoga u Srbiji da provjeri tko je nešto tako nudio Joci Amsterdamu. Da vidimo je li to rađeno po nalogu nekoga iz političkog vrha ili je to uradio neki zaneseni Srbin, koji se na taj način želio osvetiti Crnoj Gori zbog nezavisnosti ili priznanja Kosova”, naveo je Đukanović, prenio je Tanjug.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*