Đukanović odstupio s pozicije premijera Crne Gore, ostaje na čelu vladajuće stranke

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović priopćio je danas da je podnio ostavku na mjestu premijera, dok će i dalje ostati na čelu Demokratske partije socijalista (DPS).

– Želim vas obavijestiti da sam odlučio podnijeti ostavku na dužnost predsjednika Vlade Crne Gore. Ta moja odluka nije iznenadna niti ishitrena i nije donesena ni pod čijim pritiskom – niti iznutra, niti izvana, rekao je Đukanović na konferenciji za novinare.

Đukanović je rekao da je Predsjedništvu i Glavnom odboru DPS-a predložio da mandatar za sastav nove Vlade bude sadašnji ministar financija Igor Lukšić.

On je podsjetio da je skoro dva desetljeća bio u izvršnoj vlasti u Crnoj Gori na najodgovornijim funkcijama.

“Povukao sam se nakon uspješnog referenduma 2006.godine i redovnih izbora održanih u jesen 2006. godine, nakon uvjerljive pobjede Koalicije za europsku Crnu Goru. Splet okolnosti je učinio da 2008. ponovo dođem na vlast. Danas kada je Crna Gora stabilna država koja je izašla iz recesije, kada je postala kandidat za članstvo u EU i kada se nalazi u predvorju NATO-a prepoznata kao uspješna europska priča na Balkanu i faktor regionalne stabilnosti stekli su se uslovi za moje povlačenje iz izvršne vlasti”, rekao je Đukanović.

Đukanović je istakao da je procijenio da osobnim činom o povlačenju s mjesta predsjednika Vlade stvara uvjete za promjene u Vladi, “čime će potvrditi da Crna Gora ima europski kapacitet da nastavi putem političkih i ekonomskih reformi”.

On je rekao da će i dalje živjeti u Crnoj Gori i da će ostati na čelu Demokratske partije socijalista, ali da će se baviti “nekim drugim poslovima izvan politike”.

“Sve što sam uradio podložno je sudu javnosti i sudu povijesti i danas i sutra. Ostajem u Crnoj Gori i kao političan čovjek u vrhu Demokratske partije socijalista i da se profesionalno bavim nekim mirnijim poslovima”, rekao je Đukanović.

Đukanović je pet puta biran za premijera i jednom za predsjednika Crne Gore.

Za predsjednika Vlade prvi put je izabran 15. veljače 1991. godine. Dužnost predsjednika Vlade obavljao je uzastopno u tri mandata, do 1998. godine, kada je u siječnju te godine postao predsjednik Republike.

Za predsjednika DPS-a izabran je u listopadu 1998. godine.

Nakon pobjede koalicije “Za europsku Crnu Goru” na parlamentarnim izborima održanim 20. 10. 2002. godine, Đukanović je za predsjednika Vlade izabran 8. siječnja 2003. godine.

Bio je lider Bloka za nezavisnu Crnu Goru. Pod njegovim vođstvom građani Crne Gore su na referendumu održanom 21. svibnja 2006. godine donijeli povijesnu odluku o obnovi crnogorske nezavisnosti.

Na izborima održanim 10. 9. 2006. Koalicija za europsku Crnu Goru osvojila je apsolutnu pobjedu, a Đukanović početkom listopada te godine donosi odluku da se povuče s najviših državnih funkcija.

Bio je zastupnik u Skupštini Crne Gore od listopada 2006. do 28. veljače 2008. godine. Za predsjednika Vlade ponovno je izabran 29. veljače 2008. godine.

Strani mediji često su o Đukanoviću pisali u kontekstu različitih afera, prije svega vezanih za šverc cigareta, a u novije vrijeme povlači se i paralela s bivšim hrvatskim predsjednikom Ivom Sanaderom, odnosno u nekim analizama se navodi da je Đukanović izborne pobjede, put u nezavisnost i okretanje Crne Gore putu euroatlantskih integracija dijelom “plaćao” sumnjivim novcem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*