Dužnosnici koje je smijenio podižu individualne tužbe protiv Paddyja Ashdowna

Pojedinačne tužbe protiv Paddyja Ashdowna, nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH, koji je smijenio nekoliko desetaka dužnopsnika i službenika s javnih i poslovnih funkcija, bit će završene do kraja ožujka i upućene u London pred sud kako bi bilo pokrenuto više procesa.

Tužbe se prvenstveno odnose na nezakonite smjene oko 50 dužnosnika i službenika Republike Srpske, pod izgovorom da su bili jataci Radovana Karadžića i Ratka Mladića, potvrđeno je Večernjim novostima iz više izvora.

List prenosi da će biti uključena i Vlada RS koja bi trebala angažirati odvjetnički tim iz SAD-a. Nekadašnji predsjednik RS Mirko Šarović, kojega je Paddy Ashdown smijenio, rekao je da je Ashdown svojim odlukama pogazio ljudska prava i slobode desetaka građana i da je ta golgota trajala osam godina.

“Za nas je važno da dokažemo da su Ashdownove odluke bile diskriminirajuće. Također je bitno da dokažemo da je on prekršio Ustav, vodio političke progone ljudi i presuđivao bez suda, a posebno je zanimljivo i žalosno da optuženi nisu imali ni pravo na žalbu”, istaknuo je Šarović, sada ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Pravobranitelj RS Slobodan Radulj rekao je da će ova institucija pružiti svaku pomoć oštećenim pojedincima. Visoki predstavnici su od potpisivanja Daytonskog sporazuma do prije nekoliko godina smijenili oko 170 ljudi, a da nikada nisu iznijeli pravni temelj za takve odluke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*