Dva HDZ-a potpisala sporazum o sudjelovanju u vlasti

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić potpisali su u petak u Mostaru sporazum kojim je utvrđen zajednički nastup tih dviju hrvatskih stranaka na svim razinama vlasti u BiH nakon posljednjih izbora, te se insistira na ustavnoj reformi koja podrazumijeva uspostavu većinske hrvatske federalne jedinice.

Čović i Ljubić su u središnjici HDZ-a 1990. u pratnji stranačkih dužnosnika predstavili sadržaj sporazuma, kazavši pritom da je poticaj za postizanje takvoga sporazuma pokušaj da se Hrvate eliminira iz vlasti pri implementaciji izbornih rezultata, ali i homogenizaciji među Bošnjacima i Srbima ususret predstojećim ustavnim promjenama.

»Strane su suglasne da se ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda može osigurati samo reformom ustava i novom teritorijalnom organizacijom, koja će uključivati utemeljenje federalne jedinice s hrvatskom većinom koja će u sebi sadržavati trodiobu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu. Obvezuju se da će se zajedničkim usuglašenim djelovanjem zalagati za izmjenu izbornog zakona koji će hrvatskom narodu u BiH osigurati izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u svim tijelima i na svim razinama vlasti u BiH«, navodi se u sadržaju političkog sporazuma koji još trebaju potvrditi stranačka tijela.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je prije potpisivanja sporazuma dobio potporu i od predstavnika Hrvatske, mnogobrojnih međunarodnih dužnosnika i Katoličke crkve za okrupnjavanje hrvatske političke scene, prenosi Hina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*