Dva HDZ-a spremna ući u koaliciju s Radončićem i Strankom za BiH

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić je u četvrtak navečer, nakon sastanka u Sarajevu u zgradi Izaslanstva EU s Miroslavom Lajčakom, izvršnim direktorom europske vanjskopolitičke službe (EEAS) za Balkan, istočno partnerstvo i Rusiju, izjavio da EU i hrvatski blok dijele zajedničko stajalište o nužnom formiranju vlasti na državnom nivou.

Kazao je da se zadržavanjem postojećeg stanja u dva entiteta šalje poruka da vlast na državnom nivou nije potrebna, a ako ona nije potrebna onda nije potrebna ni država Bosna i Hercegovina.

Naveo je da bi najbolje rješenje bilo kada bi se vlast formirala od stranaka koje nose izborni legitimitet triju konstitutivnih naroda, ali ako to ne bude moguće vlast bi trebali formirati oni kojima je stalo do Bosne i Hercegovine.

Na pitanje novinara znači li to da bi hrvatski blok mogao napraviti koaliciju sa Savezom za bolju budućnost BiH medijskog tajkuna Fahrudina Radončića i Strankom za BiH, Ljubić je kazao da je svako rješenje bolje od nikakvog.

“Ušli bismo u koaliciju s te dvije stranke ako bi to dovelo do funkcionalne vlasti, ali to ne zavisi od nas”, pojašnjava Ljubić.

Upozorio je da će se u protivnom ući u vrlo opasnu situaciju, naglašavajući da je to ozbiljno upozorenje dobronamjernog čovjeka koji preko 60 godina živi u Bosni i Hercegovini, prenosi Fena.

4 Comments

  1. Na predizbornoj kampanji si pljuvao po Radončiću, nebih rekao da je dotičini tj Radončić naivan baš tako.Državna vlast se nemože formirati bez PLATFORMAŠA.Govorio si i za Federaciju pa šta se desi?Prokockao si svoje Ljubiću ljudi te napuštaju a ti bolje odmah pređi u HDZ dok brod ne potone skroz !!!

    • ma ko priča o pljuvanju u predizbornoj kampanji
      daj molim te objavi samo jedan tekst u kojem ste govorili o komšiću, sdp ili budućem uređenju bih i usporedi sa deklaracijom parlamenta federacije od neki dan, da i priču o lijanovićima fuj unjesto da se pokrijete ušima vi se još javljate

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*