Dva HDZ-a za formiranje vlasti bez “platformaša”

Predstavnici dva HDZ-a najavljuju da će već ovog tjedna, sa strankama iz Republike Srpske, Savezom za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića i Strankom za BiH Harisa Silajdžića, početi razgovore o formiranju vlasti na državnoj razini i to bez stranaka okupljenih oko SDP-a BiH.

Dvije najjače hrvatske stranke ocjenjuju da je zaobilaženje “platformaša” u formiranju novog Vijeća ministara BiH jedan od legalnih odgovora na, kako su naveli, neustavno i nezakonito formiranje vlasti u Federaciji BiH i upozoravaju da bi, ako ta opcija ne uspije, novi izbori bili jedini mogući izlaz iz aktualne političke krize.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je ranije da sa “pučistima” iz redova “platformaša” i sa Zlatkom Lagumdžijom kao “doživotnim predsjednikom Bošnjačkog instituta” neće biti razgovora o formiranju vlasti na državnoj razini.

“Sjest ćemo sa predsjednicima SNSD-a i SDS-a u RS, kao i sa predsjednicima Saveza za bolju budućnost i Stranke za BiH i vidjeti je li s njima moguće formirati vlast na državnoj razini. Ako to ne bude išlo, ne vidim drugog izlaza nego da idemo na nove izbore”, upozorio je Čović.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić potvrdio je da će se ovog tjedna sastati s liderima HDZ-a Draganom Čovićem i SNSD-a Miloradom Dodikom da bi razmotrili novonastalu političku situaciju u zemlji.

“Savez za bolju budućnost BiH smatra da je uspostavljanje svake vlasti kroz krnje institucije kontraproduktivno i rizično za rasplet političke krize u BiH. Mi ćemo čekati odluke SIP-a i sudova, ali ćemo svakako prihvatiti poziv Dragana Čovića da razgovaramo o stabilizaciji situacije u državi, a u tu stabilizaciju svakako spada i pitanje izbora novog Vijeća ministara BiH”, rekao je Radončić.

Iako posredni izbori za izaslanike u Parlamentu FBiH nisu završeni u svim županijskim skupštinama, u Sarajevu je u četvrtak formiran Dom naroda federalnog Parlamenta, nakon čega su oba parlamentarna doma završila izbor predsjednika i potpredsjednika te Vlade FBiH.
Dosadašnja predsjednica FBiH Borjana Krišto i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović podnijeli su ranije odvojene zahtjeve SIP-u BiH da se izjasni o provedenim izborima u Parlamentu FBiH. Krišto je u izjavi Srni izrazila očekivanje da će SIP na izvanrednoj sjednici zaštititi ustavnost i ustavni poredak FBiH.

SDP BiH i SDA oštro su jučer kritizirali SIP zbog hitnog sazivanja izvanredne sjednice, navodeći da je Povjerenstvo time potvrdilo da je u procesu uspostavljanja vlasti u FBiH “bilo u službi dva HDZ-a i toleriralo njihovo antiustavno djelovanje i blokiranje izbora izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH i njegovo konstituiranje”.
(srna)

2 Comments

  1. Pozivam institucije vlasti u Federaciji BiH žurno donesu nalog za hapšenje Dragana i Bože za rušenje ustavnog i pravnog sistema Bosne i Hercegovine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*