Deseci mrtvih u eksplozijama u moskovskom metrou

moskva-teroristiU dvijema eksplozijama koje su odjeknule rano ujutro na dvjema postajama podzemne željeznice u središtu Moskve ubijeno je najmanje 37 ljudi, a desetine ih je ranjeno. Zasad pouzdano ne zna kako su se dogodile eksplozije, no ruski istražitelji sumnjaju da je posrijedi teroristički čin. Moskovski gradonačelnik potvrdio je tijekom jutra kako su žene samoubojice izazvale eksploziju u podzemnoj željeznici. Prije njega glavni je moskovski tužitelj Jurij Syomin izjavio da su dvije žene napad izvele eksplozivom koji im je bio pričvršćen oko pojasa, piše timesonline. 2004. dogodio se sličan napad u moskovskom metrou kojeg su izvele Čečenke.
Predstavnici moskovskih vlasti nazvali su ovaj napad terorizmom. BBC-jev dopisnik izvijestio je da zasad nitko nije preuzeo odgovornost, no izgleda da su eksplozije bile koordinirane. Sumnja zasad pada na skupine iz nemirnog Sjevernog Kavkaza, gdje se ruske vlasti bore protiv islamskih radikala.
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev najavio je rat protiv terorizma sve dok ga ne iskorijeni i naredio jačanje sigurnosnih mjera u javnom prijevozu diljem Rusije nakon samoubilačkih napada u Moskvi za koje obavještajna služba sumnjiči islamske ekstremiste iz sjevernog Kavkaza.
‘Politika gušenja terora i borba protiv terorizma nastavit će se. Beskompromisno ćemo i do kraja nastaviti operacije protiv terorista’, kako bismo iskorijenili terorizam, rekao je Medvedev na hitno sazvanome sastanku, prenijele su ruske agencije.
Medvedev je naredio da se pojača sigurnost u javnome prijevozu diljem Rusije. Ruski premijer Vladimir Putin rekao je pak kako će počinitelji atentati biti ‘uništeni.
Za sada još nitko nije preuzeo odgovornost za, no sigurnosne službe tvrdile su da prve indicije ukazuju na pobunjenike sa Sjevernog Kavkaza, koji su u posljednje vrijeme pojačali napade u Čečeniji , Ingušetiji i Dagestanu. Čečenski lider Doku Umarov, koji se bori za islamski emirat koji bi obuhvaćao cijelu regiju, prošli je mjesec najavio da će se “zona vojnih operacija proširiti i na teritorij Rusije”. “Krv više neće biti ograničena na naše kavkaske gradove i mjesta. Rat dolazi u njihove gradove”, rekao je Umarov u intervjuu za jednu islamističku web stranicu.
Sjedinjene Američke Države najoštrije su osudile terorističke napade u podzemnoj željeznici u Moskvi i izrazile solidarnost s narodom Rusije, a policija je pojačala sigurnost u metroima New Yorka, Washingtona, Los Angelesa i drugih gradova, te u nacionalnoj željezničkoj mreži Amtrak.
Američki predsjednik Barack Obama osudio je dva samoubilačka napada čečenskih “Crnih udovica” u moskovskom metrou, u kojim je najmanje 38 osoba ubijeno a više desetina je ranjeno, kao “besramna djela” te izrazio najdublju sućut. “Američki narod stoji ujedinjen s ljudima Rusije u protivljenju nasilnom ekstremizmu i gnusnim terorističkim napadima koji pokazuju takvu nebrigu za ljudski život”, istakao je Obama u priopćenju Bijele kuće.
Državna tajnica Hillary Clinton je najavila da će osobno izraziti sućut ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu na ministarskom sastanku skupine G-8 u ponedjeljak u Ottawi, u Kanadi. “Ovaj okrutni napad na nevine civile još je jedan podsjetnik da je terorizam prijetnja miroljubivim ljudima svugdje u svijetu i da mu se mora suprotaviti s nepokolebljivom odlučnošću”, kazala je.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*