Dvojezičnost u Vukovaru: Hoće li na Spomen domu Ovčara biti postavljen ćirilični natpis?


Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo poručio je s današnje konferencije za novinare da nitko nema pravo ne provoditi bilo koji zakon u Hrvatskoj, pa tako i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, i građane Vukovara pozvao da sačuvaju dostojanstvo i mir i ne dozvole da bilo tko poremeti sve ono što je u Vukovaru izgrađeno u petnaest godina od procesa mirne reintegracije.

“Na gradskim vlastima je da provode zakone, a ne da se oglušuju o njih”, kazao je Sabo dodajući kako ne zna kada će prve ploče s dvojezičnim natpisima na latinici i ćirilici biti postavljene u Vukovaru. Najavio je međutim kako će Gradskom vijeću osobno predložiti izmjene Statuta grada Vukovara s namjerom da se od dvojezičnosti izuzmu određene ustanove i institucije na području Vukovara poput Spomen doma Ovčara, Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, Spomen područja Ovčara i drugih.

Također je podsjetio kako je pravo na dvojezičnost u Gradu Vukovaru pripadnicima srpske nacionalne manjine omogućena još 2009. godine tadašnjim izmjenama gradskog Statuta koje su inicirali vijećnici HDZ-a, SDSS-a i tadašnjeg HSP-a.

“Kao gradonačelnik ja sam stavio veto na provedbu te odluke i ured državne uprave mi je dao za pravo jer u to vrijeme u Vukovaru nije bilo registrirano više od 33 posto pripadnika srpske nacionalne manjine te nisu bile ispunjene odredbe Ustavnog zakona”, rekao je Sabo. Sada, nakon što je postalo evidentno po posljednjem popisu stanovništva da u Vukovaru živi više od 33 posto Srba, zakonski uvjeti za dvojezičnost su ispunjeni, kazao je.

Upozorio je da pitanje dvojezičnosti neke stranke u Vukovaru koriste kako bi već započele predizbornu kampanju i ubrale koji glas vukovarskih birača, ocijenivši kako bi u sadašnjoj situaciji svaki nepromišljen potez mogao Vukoarcima nanijeti ogromne štete te poništiti pozitivno naslijeđe procesa mirne reintegracije.

“Vjerujem u Vukovar i vjerujem u Vukovarce. Nitko nema pravo nepromišljenim i ishitrenim reakcijama uništiti budućnost Vukovara i zaustaviti brojne projekte koji se provode u ovom gradu i koje namjeravamo provesti, a što bi se sigurno dogodilo ako bi došlo do neželjenih situacija”, upozorio je Željko Sabo.

Napomenuo je pritom kako u ovom trenutku Grad Vukovar ima na raspolaganju više od 20 milijuna kuna za namjenske projekte te je pred potpisivanjem ugovora vrijednog čak 300 milijuna američkih dolara za izgradnju tvornice etanola.

Također se požalio da je u zadnje vrijeme izložen brojnim pritiscima i napadima s mnogih strana i naveo da je posljednji primjer tomu ubacivanje u poštanske sandučiće građana Vukovara nekoliko tisuća fotokopiranih tekstova članka iz Jutarnjeg lista od 7. prosinca autora Drage Hedla, kojim ga se pokušava “oblatiti”, a u kojem je, kako je kazao, jedino istinit naslov teksta.

“Riječ je očito o namjeri skupine ljudi da me se diskreditira i uništi. Neki vijećnici u Gradskom vijeću Vukovara postali su noću jako aktivni s namjerom uveseljavanja građana”, kazao je Sabo, ne navodeći na koga konkretno misli. No rekao je da je u svezi tog članka i navoda u njemu angažirao odvjetnika. (Hina)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*