Dvojica hakera iz RS peglali (tuđe!) kartice širom svijeta, otkrio ih FBI

MUP RS je u suradnji s američkim FBI-jem danas uhitio više osoba osumnjičenih za zloupotrebe kreditnih kartica i krivična djela u vezi sa narušavanjem sigurnosti računarlnih podataka, potvrdila je Mirna Šoja, glasnogovornica MUP-a RS.

Nezavisne novine doznaju da su u RS uhićene dvije mlađe osobe koje su bile dio velike međunarodne kriminalne grupe koja je oštetila tisuće klijenata raznih banaka u svijetu.

Istraga koju je započeo FBI trajala je dvije godine, a u njoj su, kako je potvrdila ova američka agencija, sudjelovali tajni agenti koji su napravili svoju internetsku stranicu na koju su dolazili osumnjičeni ostavljajući svoje IP adrese.

“U akciji sudjeluju policijske agencije iz više europskih zemalja i FBI. Do okončanja istrage ne možemo davati više informacija o ovom slučaju”, kazala je Šoja.

Gojko Vasić, direktor Policije RS, potvrdio je da je međunarodna akcija tek počela te da se u narednom razdoblju očekuje još privođenja.

Okružno tužiteljstvo u Banjoj Luci danas je kratko priopćilo da je tužitelj zatražio pritvor za jednu osobu osumnjičenu za više krivičnih djela protiv sigurnosti računalnih podataka. “Sve podatke u vezi s počinjenim djelom i identitetom osumnjičenog ne možemo priopćiti zbog narušavanja daljeg toka istrage”, navedeno je u priopćenju Tužiteljstva.

Ministarstvo pravde SAD priopćilo je da su u međunarodnoj akciji uhićene ukupno 24 osobe, od kojih 11 u SAD, a 13 u Evropi i Aziji. Šest osoba uhićeno je u Velikoj Britaniji, te po jedna u Bugarskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Italiji i Japanu i dvije u Bosni i Hercegovini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*