Dvojica Tibetanaca spalila u znak prosvjeda protiv kineske vlasti

Dvojica Tibetanaca spalila su se u Lhasi, glavnom gradu kineske autonomne regije Tibet, u znak prosvjeda protiv kineske vlasti. Jedan od njih je umro od posljedica toga čina, potvrdili su kineski mediji.

Radi se o prvim slučajevima samospaljivanja u tibetskom glavnom gradu i tek drugom na području Tibeta, ali slijede niz prosvjednih samospaljivanja tibetskih redovnika i redovnica izvan Tibeta. Sva su ta djela namijenjena separaciji Tibeta od Kine, rekao je Hao Peng, čelnik komisije kineske komunističke partije za politička pitanja na Tibetu.

Radio slobodna Azija (RFA) javio je ranije da su se Tibetanci spalili ispred hrama Jokhanga, poznate turističke destinacije u Lhasi. Agencija Xinhua javila je da je do incidenta došlo na ulici blizu hrama. U to doba središte Lhase bilo je puno ljudi koji su sudjelovali na budističkom festivalu. Među njima je bila skupina mladih koja je prosvjedovala protiv kineske vlasti.

Policija je ugasila plamen nekoliko minuta nakon samospaljivanja, objavila je Xinhua, dodavši da je jedan prosvjednik preživio i prevezen je u bolnicu.

Samo je posljednjih godinu dana bilo 30 slučajeva samospaljivanja u Kini, uglavnom među mladim tibetskim budističkim redovnicima u pokrajini Sečuanu. Kineske vlasti krive Dalaj Lamu, tibetskog duhovnog vođu, za poticanje samospaljivanja i separatizma, što on negira.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*