DW: Medijski rat Grčke i Njemačke

Između Njemačke i Grčke u tijeku je pravi mali medijski rat. Dok Nijemci Grke nazivaju “prevarantima”, ovi odgovaraju uvredama o “financijskim nacistima”. U međuvremenu se spominju i reparacije za Drugi svjetski rat, javlja Deutsche Welle.
Sve je počelo posljednjim izdanjem njemačkog magazina Focus od ponedjeljka 22. veljače. Na naslovnoj stranici je prikazana grčka božica Afrodita koja pokazuje ispruženi srednji prst, pod slikom stoji: “Prevaranti u euro-obitelji”. Na to je dan kasnije odgovorio grčki dnevni list „Eleftheros Typos“ objavivši jednu fotomontažu na kojoj je prikazana božica pobjede Viktorija na Stupu pobjede (Siegessäule) u Berlinu kako u ruci drži kukasti križ. Ispod slike piše: “Financijski nacizam ugrožava Europu.”
U međuvremenu prijeti opasnost da se to malo medijsko prepucavanje pretvori u politički spor. U međuvremenu je predsjednik grčkog parlamenta Petsalnikos na razgovor bio pozvao njemačkog veleposlanika i potužio mu se da “njemački mediji reagiraju histerično”. Jednako kao velika većina njegovih sunarodnjaka on smatra da je nedopustivo cijelu jednu naciju paušalno nazvati prevarantima.
U Grčkoj javnosti su reakcije na ekstremni naslov u listu “Fokus” različite. Tako primjerice grčki dnevni list “Kathimerini” smatra da to ne bi smio biti povod za populizam. Potpuno drugačije razmišljaju na popularnoj TV-postaji “Alter”. Tamo su odmah organizirali četverosatni “talk-show” o grčkim zahtjevima za ratne reparacije od Njemačke. U međuvremenu čak i oporbeni političari u Grčkoj traže da se Njemačkoj odmah uputi zahtjev za isplatu odštete zbog zločina i šteta nanesenih tijekom Drugog svjetskog rata. Čak je i zamjenik premijera Pangalos upozorio kako je Grčka bila okupirana od strane Njemačke.
U ovom trenutku Grčka međutim ima brige potpuno drugačije prirode. Sredinom ožujka Vlada mora podnijeti izvještaj Europskoj komisiji i dokazati da su mjere koje se poduzimaju kako bi se smanjio minus u državnoj blagajni učinkovite. U suprotnom prijete nove, radikalnije mjere štednje, a tada će o Vladi u Ateni loše pisati čak i domaći mediji.
Izvor: Deutsche Welle

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*