Džombić i Čačić najavili: RS i Hrvatska će zajednički graditi hidroelektranu Dubrovnik II

Izgradnja hidroelektrane Dubrovnik II u interesu je epublike Srpske i Hrvatske i zajednički će je finansirati kroz kompaniju koja će u naredne tri godine raditi na njenoj izgradnji, najavili su danas u Banjoj Luci predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić i prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Radimir Čačić.

Vrijednost projekta je oko 170 milijuna eura, snaga hidroelektrane je oko 300 megavata, a izvore sredstava će, kako su najavili Džombić i Čačić nakon sastanka u Banja Luci, tražiti i kod međunarodnih financijskih institucija i ne sumnjaju da će ih dobiti.

Računaju i na povoljna europska razvojna sredstva, jer, kaže Čačić, jednim dijelom je u projekt involvirana i Crna Gora.

“Hidroelektrana se nalazi u Dubrovniku, a voda treba da dođe iz Hidroelektarne Trebišnjica, prokopavanjem tunela u dužini od 16 kilometara”, kazao je Džombić.

Nakon izgradnje hidroelektrane, koju će financirati 50 posto RS, te istim postotkom i Hrvatska, bit će, kaže, usaglašena podjela eleketrične energije.

“Otvorena pitanja u elektroprivredama, koja imamo po pitanju Dubrovnika I i RiTE Gacko, usaglasili smo da ostavimo po strani, kako ne bi bili prepreka uspješnoj realizaciji projekta Dubrovnika II”, rekao je Džombić na press konferenciji.

Kada je u pitanju most na rijeci Savi kod Bosanke Gradiške, Džombić kaže da je RS u interesu da se ubrza i taj projekt te će ovaj bh. entitet preuzeti inicijativu da se međunarodni tender za izbor izvođača raspiše do kraja godine i krene u financiranje, budući da RS ima određena sredstva za izgradnju.

“Hrvatska je dala suglasnost za to i oni će osigurati potrebna sredstva s njene strane u narednih nekoliko godina”, kazao je entitetski premijer podsjetivši da je će se taj projekt također financirati u omjeru 50:50 posto, a vrijednost je 30 milijuna eura.

Prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Radimir Čačić je na press konferenciji u Banjoj Luci rekao da je ključan projekt Dubrovnik II, ocijenivši ga kao jedan od “najpotentnijih i najkvalitetnijih europskih energetskih projekata u omjeru uloženog i dobijenog”.

On smatra da je “šteta” da je do sada propušteno vrijeme za realizaciju tog projekta.

“Ulazimo u vrlo jasne rokove. Do kraja rujna završit ćemo koncept, definirati i druge odnose u upotrebi, a 2017. ide i projekat Dabar u funkciju, što će taj projekat učiniti još izvodljivijim i kvalitetnijim. Nakon toga, s obzirom da su izvedbeni projekti već gotovi, spremni smo odmah za počatak radova, a završetak je 2015. godine”, kazao je Čačić.

Smatra da neće biti ni prepreka, kada je u pitanju, ekološki segment ovog projekta.

Za most na Savi kod Bosanske Gradiške, također je rekao da ima podršku Hrvatske.

Potvrdio da trenutno neće biti izgradnje mosta kopno – Pelješac, ali, kaže, taj projekt ostaje za realizaciju u narednom razdoblju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*